Confidenţialitate

O nouă ediţie a ”Caietelor” lui Cioran, la 105 ani de la naşterea filosofului

La 105 ani de la naşterea lui Emil Cioran, însemnările inedite din vacanţa spaniolă din vara anului 1966, cuprinse în ”Caietul de la Talamanca”, au fost incluse în ediţia aniversară care apare, la finalul acestei săptămâni, la Editura Humanitas.

La aproape două decenii de la prima lor apariţie la Editura Gallimard, Humanitas propune o nouă ediţie a ”Caietelor” lui  Emil Cioran.

Acestea vor fi publicate într-un singur volum, aşa cum de altfel  procedase şi editorul francez, pentru a oferi cititorilor o versiune  fără cenzurile din ediţiile anterioare, care împărţiseră textul în trei volume, potrivit reprezentanţilor Humanitas.

”Am făcut-o cu convingerea că fluxul unic al gândirii lui Cioran are de câştigat astfel”, spun aceştia.

În această ediţie, care marchează 105 ani de la naşterea lui Emil Cioran, a fost inclus şi ”Caietul de la Talamanca”, jurnal pe care Cioran l-a ţinut între 31 iulie şi 25 august 1966. În  cele peste trei săptămâni, Cioran s-a aflat în vacanţă la Ibiza, iar  însemnările din corpul principal al caietelor lipsesc cu desăvârşire.

”Cum tonul celor din vacanţa spaniolă este apropiat până la identitate de  acestea din urmă, am considerat că nu facem decât să redăm însemnările rătăcite contextului lor originar”, menţionează editura.

„Nimeni n-a vorbit cu atâta sinceritate, cu atâta vervă şi har pentru  fiecare dintre noi. Niciodată inteligenţa n-a fost mai destrăbălată ca  în paginile acestui Cioran în pijama, decontractat, eliberat de rigorile  şi eleganţa «marelui stil» din cărţile sale antume.

Niciodată un  necunoscut, punând pe hârtie doar pentru el cele mai necenzurate gânduri  care i-au trecut prin cap, n-a reuşit să-ţi devină cel mai apropiat prieten. Nu există o altă carte pe care s-o fi recitit de-atâtea ori. O ţin pe  noptiera mea.

Pentru că sunt convins că nimeni, în spaţiul laic al  existenţei noastre, nu ne-a fost atât de aproape şi nu ne-a eliberat mai  eficace, dinlăuntrul singurătăţilor şi spaimelor lui, de singurătăţile  şi spaimele noastre.

Dacă ar fi ştiut – când îşi rumega în acest jurnal disperările,  mefienţele, dezamăgirile, apetitul şi sila de glorie, tortura  plictiselii, bucuria de a trăi şi scârba de semeni – ce mulţime  nesfârşită de prieteni se aduna la porţile scrisului lui!“, spune filosoful Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas.

 

Sursă: News.ro