O nouă descoperire arheologică, unică în România, a fost făcută în județul Vrancea. După ce anul trecut o lamă de silex datând din paleolitic, protejată de cenușă vulcanică, a fost scoasă la suprafață într-un sit arheologic puțin exploatat, arheologii rescriu acum istoria, în același loc.
Situl arheologic în care a fost făcută descoperirea se află pe raza comunei Bolotești, la o distanță de circa 25 de km de Focșani. Acesta a fost prea puțin exploatat până acum. Primele cercetări în zonă s-au făcut în urmă cu aproape 20 de ani, când a fost identificată o mică așezare străveche din paleolitic.
Un grup de arheologi a vrut să vadă ce mai oferă zona, iar anul trecut a făcut o descoperire unică în țara noastră. Un Silex de Prut din paleolitic a fost extras dintr-o lentilă, cum îi spun specialiștii, de cenușă vulcanică.
Analizele ulterioare au arătat că respectivul artefact avea o vechime de aproape 32 de mii de ani, iar cenușa provenea dintr-un eveniment vulcanic local, cel în urma căruia a apărut și singurul lac vulcanic din România, Sfânta Ana.
Acum, arheologii au revenit pentru o nouă cercetare a zonei și au găsit sub urmele vechii așezări umane încă o depunere vulcanică. De data aceasta este vorba despre un eveniment numit campanian de specialiști, care în urmă cu 39 de mii de ani a avut un impact catastrofal la nivelul întregului continent european.
Unicitatea descoperirii vizează pe de o parte protecția de natură vulcanică pe care au avut-o obiectele găsite în timpul săpăturilor, cât și certificarea existenței unei așezări între două evenimente majore din istoria omenirii.
Sursa foto: Facebook / Muzeul Vrancei