După ce inițial a fost condamnată la 3 ani și 6 luni, în primă instanță, între timp faptele s-au prescris, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus încetarea procesului penal împotriva ei. Judecătoarea Burlan a fost suspendată din funcţie în mai 2018, însă, după ce dosarul ei a fost închis, va primi toate salariile restante, ea având şi vechimea necesară pentru a beneficia de pensie specială.
Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi.
Astfel, în 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă, printre care și tentativă de omor calificat.
Ea a primit 10.000 de euro pentru a înlocui arestarea preventivă cu obligația de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi cei nouă inculpaţi din dosar.
Banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relaţie apropiată. Aceasta o vizita pe Elena Burlan acasă, dar şi la locul de muncă, Tribunalul Bucureşti, unde presta servicii de ghicit.
De asemenea, în 2010 , într-un alt dosar, în care cinci interlopi erau acuzaţi de tentativă la omor calificat, după ce au atacat cu bâtele un bărbat care făcea parte dintr-o grupare rivală, judecătoarea a fost acuzată că a primit 8.000 de euro pentru a înlocui arestarea preventivă cu obligația de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 15.000 de euro pentru a dispune o condamnare cu suspendare condiţionată în loc de executarea pedepsei faţă de patru dintre cei cinci inculpaţi.
Mai mult, cu privire la cel de-al cincilea inculpat din dosar, spune DNA, deşi minor la data săvârşirii infracţiunii pentru care a fost judecat, Elena Burlan-Puşcaş a pronunţat o pedeapsă cu executare, deoarece tatăl acestuia a refuzat să plătească suma solicitată de magistrat.
Foto: Shutterstock