Confidenţialitate

O înregistrare video cu Tudor Chirilă de acum patru ani este folosită acum de cei care îndeamnă oamenii să voteze la referendum

O înregistrare video veche de patru ani în care Tudor Chirilă îndeamnă oamenii să iasă la vot este distribuită pe grupurile creștine dar și pe mai multe pagini de Facebook în care oamenii sunt îndemnați să participe la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituția României.

Dacă pe unele pagini este menționat anul înregistrării, altele lasă să se înțeleagă că mesajul lui Tudor Chirilă vine în contextul referendumului pentru redefinirea familiei în Constituția României.

Clipul video vine în totală contradicție cu ceea ce artistul scrie pe blogul său dar și pe pagina lui de Facebook, acolo unde atrage atenția că, în opinia lui, aceste referendum este o “perdea de fum”.

Pe Facebook, Tudor Chirilă își roagă fanii să reclame ori de câte ori se întâlnesc online cu montajul video care încearcă să inducă în eroare lumea.

”După cum am scris ieri în postarea de pe blog și de pe pagina mea de Facebook, nu voi participa la votul pentru Referendum. Am aflat, însă, cu dezgust că propaganda pro Referendum se folosește intens de imaginea mea distribuind un text și un video de acum 4 ani în care îndemnăm lumea să participe la vot. Vă invit să dați report de fiecare dată când vă apar în cale aceste mesaje scoase din context.

Mă întreb, nu e cam ciudat ca la 3 milioane de semnături strânse să se foloseasca asemenea manipulări ordinare? Cam neortodox…”, scrie Tudor Chirilă.

Înregistrarea video este însoțită de transcrierea vorbelor artistului, însă rupte de contextul în care a fost realizat și distribuit clipul:

”Salut, sunt Tudor Chirilă și m-am gândit să mă alătur campaniei Ies la vot. Și mă adresez mai ales celor între 18 și 25 de ani, care poate că au uitat, sau poate pur și simplu nu vor să înțeleagă că singurul instrument într-o democrație care poate ajuta la schimbare, singurul nostru instrument al poporului, ca să zic așa, este votul.

Cred că noi trebuie să ne decidem soarta și ăsta este motivul pentru care cred că trebuie să ieșim toți la vot.

Haideți să facem un exercițiu de imaginație: gândiți-vă că sunteți membru al unui echipaj pe o corabie care se apropie de naufragiu. Cred că asta este situația în care suntem acum, România se apropie de un naufragiu, este trist dar este adevărat, și cred că dacă noi, membrii echipajului, nu ne prezentăm în fața urnelor ca să decidem care va fi soluția, e posibil să avem regrete foarte mari mai târziu.

Iar tinerii, repet, bazinul de 18-25 de ani, ar trebui să se gândească bine că este vorba de viitorul lor, și ar trebui să se gândească bine că este vorba și de viitorul copiilor lor, și ar trebui să meargă la vot. După cheful de sâmbătă seara, sunt urnele deschise până la ora 21 – zece minute din viața ta ca să nu regreți.

Eu ies la vot și sper că și publicul meu va face chestia asta, și cei care cred în principiile pe care le-am prezentat de-a lungul vieții mele profesionale vor face acest lucru. Vă rog să ieșiți la vot!”

”Nu am să mă duc la referendum. Poate și pentru faptul că sunt actor, am crescut de mic în teatru și am văzut ce se întâmplă în culise”

Pe blogul său, Tudor Chirilă și-a prezentat, joi, argumentele pentru care nu se prezintă la vot pe 6 și 7 octombrie.

”Fumul ridicat de petarda numită redefinirea familiei funcționează perfect. Evenimentul este trending pe toate rețelele sociale, deci cortina a coborât. În spatele ei s-au mutat adevăratele priorități ale guvernării PSD-ALDE”, notează artistul în deschiderea textului care a devenit viral în doar câteva ore.

Referendumul pentru redefinirea familiei

Referendumul privind redefinirea familiei în Constituția României va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 şi 21.00. Întrebarea care le va fi adresată cetăţenilor va fi: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?“.

Referendumul va duce la modificarea actualei Constituții doar DACĂ vor merge la vot 5.481.280 de alegători, din care 4.567.734 vor pune ștampila pe „DA”.

“Problema căsătoriei între un bărbat şi o femeie” este deja legiferată în România prin  Codul Familiei. O definiție  identică cu cea care se dorește a fi introdusă în Constituție, există deja  în lege încă din anul 2009.