Muzeul Naţional Cotroceni organizează joi, de la ora 18.00, în Salonul Cerchez şi Sufrageria Regală Cotroceni, vernisajul expoziţiei ”Povestea evantaiului”.
Proiectul este menit să reconstituie la scară mică istoria unor epoci, prin expunerea a peste 100 de evantaie şi accesorii (mănuşi, lornioane, pudriere) din trei colecţii care aparţin Aureliei Veronica Filimon, Aureliei Nicolau alias Kera Caliţa şi dr. Adrian-Silvan Ionescu.
Piesa de rezistenţă a colecţiei o constituie evantaiul cu autograful Principesei Maria – datat 23 februarie 1897, pe care se regăsesc şi însemnări în limbile franceză şi spaniolă şi o melodie pe portativ dedicată domnişoarei Zoe Arion (fiica ambasadorului României la Sankt Petersburg între 1897 – 1908), alături de evantaie ce au aparţinut doamnei de onoare a Reginei Elisabeta – Zoe Bengescu, prietenei reginei Maria – Sybille Chrissoveloni, evantaie miniaturale cu dimensiunea de 5 cm, evantaie pentru copii şi deschidere în cerc ce constituie piese rare, evantaie cu autograf, din perioada de început a secolulu XX.
Cele mai vechi piese din expunere sunt două evantaie aduse de la Viena, datate în jurul anilor 1740 – 1750, realizate pe schelet din fildeş, unul brodat cu fir de aur şi aplicaţii de paiete, iar celălalt cu modele florale în foiţă de aur şi argint. Realizate din plăci de lemn de santal, tei, păr ori bambus, cu mânere în trafor, sidefate sau lăcuite, cu foaia din mătase, voal, dantelă, pene, pânză cu motive pictate într-o varietate uimitoare de modele şi culori, evantaiele s-au concretizat în elemente definitorii pentru o lecţie de modă şi de ce nu, de istorie a vieţii cotidiene universale.
Vernisajul va fi urmat de un recital vocal – instrumental susţinut de soprana Raluca Oprea, acompaniată la pian de Ioana-Maria Lupaşcu.
Soprana Raluca Oprea este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la secţia canto – operă şi doctor în muzică al aceleiaşi prestigioase instituţii de învăţământ. Raluca Oprea debutează în anul 1998 în cadrul Festivalului Internaţional ”George Enescu”, este colaboratoare a Teatrului Naţional de Operetă ”Ion Dacian”, a Teatrului Bulandra şi din 2008 solistă a Operei Comice. A fost distinsă cu Premiul Aniversar al revistei Melos acordat de către Forumul Muzical Român în anul 2011, Premiul de excelenţă al Forumului Muzical Român în anul 2013 şi Premiul special al Uniunii Criticilor Muzicali din România pentru rolul Violetta Valerý din opera La Traviata, în anul 2003 pentru proiectul intitulat La Traviata 150.
Ioana Maria Lupaşcu este o renumită pianistă, artist concertist, solistă a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploieşti din anul 2007. A studiat cu marele pianist rus Lazar Berman la Accademia Europea di Musica Italia şi a concertat sub baghetele unor mari dirijori precum: Ilarion Ionescu-Galaţi, Theo Wolters, Gottfried Rabl, Sabin Păutza, Gheorghe Costin, Walter Hilgers, Ovidiu Bălan etc. Este oaspete frecvent pe podiumurile de concert din Italia, Elveţia, Grecia, Turcia, Germania, Lituania, Franţa. În anul 2007 şi-a lansat primul său album intitulat Live Piano Recital, urmat în 2009 de albumul Piano Recital, apărut la Editura Casa Radio.
În program vor figura lucrări semnate Giacomo Puccini, Luca Moscardi, Deniz Inan, Stefano Donaudy, Paolo Campanini, Astor Piazzolla, Ioan Dobrinescu, primă audiţie absolută, Consuelo Velásquez, Ernesto de Curtis.
Expoziţia ”Povestea evantaiului” va fi deschisă în perioada 6 iulie – 31 august.
Pentru a participa la vernisajul expoziţiei, inscrierile se fac cu minim 48 de ore inaintea evenimentului, la telefon: 021 317 31 06 – Serviciul Relaţii Publice sau email relatiipublice@muzeulcotroceni.ro.