Confidenţialitate

O dilemă gramaticală a limbii sanscrite, motiv de intrigă pentru cercetători timp de secole întregi, descifrată de un student la Cambridge. „Descoperirea va revoluționa studiul sanscritei”

Un student de la Universitatea Cambridge a descifrat o dilemă gramaticală care a pus pe gânduri cercetătorii încă din secolul al V-lea î.Hr. Un profesor din cadrul Universității a declarat pentru DPA și PA Media că descoperirea studentului ar putea revoluționa studiul sanscritei.

Rishi Rajpopat are 27 de ani și este doctorand în cadrul Universității Cambridge. Acesta a descifrat o regulă a maestrului limbii sanscrite – Panini.

Ce este gramatica lui Panini

Gramatica predată de Panini este denumită Astadhyayi și are la bază un sistem care funcționa precum un algoritm ce transforma rădăcina și sufixul unui cuvânt în alte cuvinte și propoziții care erau corecte din punct de vedere gramatical.

Totuși, de-a lungul timpului s-a observat că gramatica lui Panini conține două sau mai multe reguli care se aplică uneori simultan, prin urmare, există un conflict între reguli.

Panini a oferit, totuși, o explicație: „dacă apare un conflict între două reguli de același rang, ultima regulă în ordinea gramaticală este cea care se aplică”.

Ce a descoperit doctorandul la Cambridge

Însă Rishi Rajpopat, doctorandul la Cambridge, a respins interpretarea tradițională și a demonstrat că intenția lui Panini era de fapt ca între regulile aplicabile către stânga și către dreapta unui cuvânt, să fie aleasă regula cu aplicabilitate spre dreapta.

Astfel, Rishi Rajpopat a ajuns la concluzia că „mașinăria lingvistică” a lui Panini producea cuvinte corecte din punct de vedere gramatical, aproape fără excepții.

Profesorul Vergiani: Descoperirea va revoluționa studiul sanscritei

„După ce am încercat să rezolv problema de-a lungul a nouă luni, eram aproape de a renunța. Mi se părea că nu ajung nicăieri. Am luat pauză o lună, m-am bucurat de vară, m-am rugat și am meditat. Când m-am întors la muncă, în câteva minute, cât răsfoiam paginile, tiparele au început să apară și totul a avut sens”, a spus Rishi Rajpopat.

„O mare parte din înțelepciunea antică a Indiei a fost produsă în sanscrităm iar noi tot nu înțelegem pe deplin ceea ce au obinut strămoșii noștri. Sper că această descoperire să insufle studenților din India încredere, mândrie și speranța că și ei pot obține lucruri mărețe”, a mai spus Rishi Rajpopat.

„Descoperirea va revoluționa studiul sanscritei într-o perioadă când interesul pentru această limbă a crescut”, a spus profesorul Vergiani.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Tokyo: Toate casele construite după aprilie 2025 vor trebui să aibă panouri solare | AUDIO