Confidenţialitate

O delegație a Comisiei Europene vine la București pentru a discuta cu Executivul despre reforma pensiilor speciale

O delegație a Comisiei Europene vine săptămâna aceasta la București pentru a discuta cu guvernul despre reforma pensiilor speciale. Proiectul de lege privind aceste pensii urmează să intre zilele acestea în dezbaterea Senatului, după ce a stat trei luni blocat în Parlament. Comisia a criticat însă dur draftul de act normativ și a cerut modificarea sa din temelii.

La București urmează să ajungă zilele acestea chiar responsabila Comisiei Europene cu Planul Național de Redresare și Reziliență.

O vizită care vine la o săptămână de la avertismentul dur transmis de Executivul comunitar coaliției PSD – PNL – UDMR în privința pensiilor speciale.

Oficialii de la Bruxelles au subliniat că proiectul elaborat de Guvernul Ciucă nu îndeplinește cerințele din PNRR, lucru care ar pune în pericol cei peste 3 miliarde de euro pe care Uniunea Europeană ar trebui să îi transfere în conturile României.

„Recomandăm cu tărie să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament” în forma actuală, a transmis Comisia Europeană.

Oficialii europeni au subliniat că proiectul are un impact limitat asupra cheltuielilor cu pensiile, conservând privilegiile specialilor.

Cu alte cuvinte, magistrații, militarii, polițiștii și toți ceilalți care primesc pensii speciale în România, aproximativ 200.000 în total, se pot pensiona mai de tineri, contribuie mai puțin la CASS și primesc o pensie mult mai mare decât restul populației.

Liderii coaliției au avut duminică seară o discuție cu privire la modificările ce urmează să fie aduse proiectului privind pensiile speciale, astfel încât acesta să fie dezbătut și votat până la finalul săptămânii în Senat.

Și președintele Klaus Iohannis i-a atenționat pe liderii partidelor aflate la guvernare să voteze o lege a pensiilor speciale care să facă sistemul sustenabil și echitabil, astfel încât statul să poată plăti pensii și peste 30 de ani.

Potrivit ministrului Muncii, cea mai mare pensie specială este de 40.000 – 50.000 de lei pe lună. Cheltuielile statului cu pensiile speciale se ridică la aproximativ 12 miliarde de lei pe an, aproape 1% din întregul Produs Intern Brut al României.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Dacian Cioloș, despre compensarea pentru fermieri din partea CE: România a trimis la CE date macroeconomice, nu analize de situații din ferme | VIDEO