Confidenţialitate

O creșă nouă din Arad nu poate primi copii pentru că nu a fost racordată la curent electric. „Personalul este angajat, toate lucrurile sunt la punct”

O creșă nou-nouță din județul Arad riscă să nu poată primi copii de la 5 septembrie din cauză nu este încă racordată la curentul electric. Este exemplul cu care județul Arad a fost nominalizat, marți, în videoconferința Guvernului dedicată pregătirilor începerii noului an școlar.

În videconferința cu prefecții și reprezentanții inspectoratelor școlare, șeful Guvernului a criticat autoritățile locale că nu au luat măsuri pentru a rezolva problema toaletelor pentru elevi:

„Din păcate avem încă școli unde suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat, sunt încă școli care au toaleta în curtea școlii și am înțeles domnule ministrul că există o perspectivă și un plan la nivelul Ministerului Educației, astfel încât până la finele anului 2024, dacă am înțeles bine să se finalizeze, 2024, 2025.”

Creșa nouă din orașul Curtici, județul Arad, nu poate fi folosită pentru că nu este racordată încă la rețeaua de curent electric, spune Șeful Inspectoratului Școlar Arad, prof. Marius Gondor:

„Avem toate garanțiile că în maximum o săptămână de la 5 septembrie se va face recepția lucrărilor. În rest, pentru acea creșă personalul este angajat, toate lucrurile sunt la punct, cu această excepție de care vă vorbeam, conectarea la energie electrică.”

Toate celelalte școli vor începe anul luni, în data de 5 septembrie, fie în propriile clădiri, fie, în cazul unităților în care au loc lucrări ample, în alte clădiri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea noului an școlar, multe unități de învământ sunt nepregătite, recunosc chiar reprezentanții Guvernului. Peste 3% dintre școli nu au autorizație din partea Direcției Sanitare, o treime nu au autorizație de securitate la incendiu și sunt încă unități de învățământ cu toaleta în curtea școlii.

Elevii a două școli, una din Arad, alta din Giurgiu, nu știu nici acum unde vor învăța în noul an școlar, deoarece unitățile de învățământ sunt în curs de renovare, a precizat Sorin Cîmpeanu, care speră că se vor găsi soluții până pe 5 septembrie.

De asemenea, tot din cauza lucrărilor de reabilitare, peste 370 unități de învățământ au fost relocate, cele mai multe fiind în Bucuresti, Vaslui și Constanța.

Peste 3.700 de școli din România nu au autorizație de securitate la incendiu, mai spune și ministrul de Interne, Lucian Bode.

Citește și: Cât costă să mai trimiți un copil la școală în 2022? „Foarte scump, exagerat de scump totul”. „Bugetul a crescut cu 50% față de anul trecut” | AUDIO

Foto: Inquam Photos / George Călin