O asociaţie pentru drepturile animalelor a lansat o campanie în zeci de staţii de metrou din Paris, cerându-le oamenilor să se abţină de la ”masacrarea şobolanilor”, în contextul măsurilor de combatere a acestor animale care infestează capitala Franţei şi le produc disconfort locuitorilor, notează luni Xinhua, citată de Agerpres.
Campania a fost lansată de asociaţia Paris Animaux Zoopolis, care îşi propune să apere drepturile tuturor animalelor, indiferent de preferinţele oamenilor faţă de acestea.
Posterele afişate în staţiile de metrou prezintă imagini cu şobolani ”drăgălaşi” şi atrag atenţia că aceştia ”sunt fiinţe sensibile”, care pot ”să simtă emoţii”.
Campania le cere autorităţilor să renunţe la planul de deratizare despre care acestea spun că vizează îmbunătăţirea sănătăţii publice.
”Şobolanii nu ar trebui văzuţi ca sinonimi cu mizeria”, a susţinut Philippe Reigne, cofondator al asociaţiei, explicând că, în realitate, şobolanii ajută la reducerea cantităţii de gunoaie prin faptul că mănâncă în jur de 7 kg de resturi în timpul vieţii.
Se estimează că în Paris trăiesc circa 4 milioane de şobolani, numărul lor depăşind cu mult populaţia capitalei franceze.
Şobolanii pot fi văzuţi mişunând pe străzi, în parcuri, în staţiile de metrou, mai ales când au loc inundaţii sau când lucrări majore de infrastructură îi gonesc din locurile lor obişnuite. Imagini cu şobolani infestând oraşul şi speriind oameni nu sunt deloc neobişnuite pe reţelele de socializare.
Autorităţile duc de multă vreme o luptă împotriva acestor animale, cu diferite mijloace, precum folosirea de capcane şi otravă sau blocarea gurilor de canalizare. La sfârşitul lui 2016, mai multe parcuri au fost chiar închise pentru a putea fi curăţate mai eficient de populaţia în creştere de şobolani.
Autorităţile au introdus în ianuarie un plan de combatere a înmulţirii şobolanilor, plan pentru care au alocat 1,7 milioane de euro. Recent, au prezentat rezultatele, arătând că până în iulie au fost efectuate 4.950 de operaţiuni de deratizare, iar în 200 de parcuri şi 600 de imobile au fost realizate tratamente împotriva şobolanilor.