Cercetătorii de la Spitalul pentru copii din Boston au decoperit ca o anomalie a creierului, deficitul de serotonină, ar putea cauza acest sindrom.
Expertii au descoperit că sugarii care au murit subit în timpul somnului aveau în creier un nivel mai scăzut al neurotransmiţătorului serotoninei şi al enzimei care ajută această substanţă să ajungă în sânge.
Serotonina şi modul în care este procesată în creier, ajută la coordonarea respiraţiei, tensiunii arteriale, sensibilităţii la dioxid de carbon şi temperatură, dar şi a ritmului cardiac.
Copiii care suferă din cauza acestor anomalii pot muri subit în timpul somnului pentru că aceste funcţii nu pot fi controlate de sistemul nervos.
Medicii recomandă culcarea bebeluşului pe spate, utilizarea unor saltele mai dure, evitarea culcării în acelaşi pat a doi copii, precum şi renunţarea la fumat pe timpul sarcinii sau în preajma copilului.
O altă explicaţie posibilă ar fi că anumiţi bebeluşi au o predispoziţie genetică pentru sindromul motii subite, iar infecţiile şi toxinele bacterieme ar putea provoca o reacţie inflamatorie excesivă, fatală, au indicat într-un studiu anterior specialiştii de la Fundaţia britanică pentru studierea acestui sindrom.