În contextul actualei crize mondiale generate de noul coronavirus, în ultima lună, cel puțin 25.000 de persoane au murit în plus față de stastisticile oficiale COVID-19, arată o analiză New York Times.
Totalul include cazuri de oameni care este posibil să nu fi primit tratamentul necesar în spitale, când acestea au fost depășite de numărul de internări.
Datele arată că, în unele țări, numărul de decese a crescut enorm față de aceeași perioadă din anii trecuți.
New York Times a analizat centralizări privind decesele din 11 țări, printre acestea Marea Britanie, Spania, Franța, Olanda și Belgia. În toate acestea, rata deceselor a crescut semnificativ.
Spre exemplu, la Paris, capitala Franței, de două ori mai mulți oameni mor zilnic decât în anii precedenți, iar în metropola americană New York, de patru ori mai mult.
Per total, potrivit analizei cotidianului american, în multe țări europene numărul deceselor a crescut cu 20-30%.
În unele state, autoritățile încearcă să stabilească mai clar câte dintre decesele din această perioadă au survenit pe fondul crizei COVID-19, după ce inițial au numărat doar persoanele din spitale care au murit după ce au fost infectate cu virusul.
Un proiect de cercetare care monitorizează mortalitatea în 24 de țări din Europa arată că rata deceselor a crescut masiv în Belgia, Franța, Italia, Olanda, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie. Impactul nu pare să fie așa de mare în Germania sau Ungaria.
România nu este printre țările analizate.
Un expert de la Institutul Max Planck pentru Cercetări Demografice din Germania atrage atenția însă că datele privind mortalitatea crescută din această perioadă sunt măsurate în contextul restricțiilor fără precedent adoptate. Fără acestea, probabil, rata deceselor ar fi fost mult mai mare.
- Ani Sandu