Confidenţialitate

Nunta în Banat: 7 obiceiuri și tradiții (P)

Nunțile românești sunt încărcate de obiceiuri și tradiții care au fost moștenite din generație în generație. Deși se spune că acestea sunt respectate mai degrabă la sat, mirii care se căsătoresc la oraș încă țin cont de anumite tradiții în ziua nunții.

Poate te întrebi care sunt obiceiurile care se păstrează în regiunea Banatului. Deși găsim și tradiții comune între Banat și alte regiuni din țară, întâlnim și elemente specifice, care nu se practică în alte zone. Iată ce trebuie să știi despre nunțile bănățene!

Pețitul

Primul obicei care se practică în Banat are legătură cu perioada anterioară nunții. Așadar, cu câteva zile înainte de marele eveniment, are loc pețitul. Conform tradiției, mirele, alături de prieteni sau câțiva bărbați din familie, merg să o ceară de soție pe aleasă, de la părinți.

De obicei, părinții fetei aduc în locul ei o bătrână din sat sau chiar o fetiță, până când apare viitoarea mireasă. Acest obicei amuzant este doar o formalitate, astfel încât cele două familii să se distreze și să petreacă timpul împreună, înainte de nuntă.

Chemarea la nuntă

Un obicei care încă se mai practică în zonele rurale ale Banatului este chemarea la nuntă. Pe vremuri, invitațiile de nuntă erau realizate pe cale orală, atunci când cavalerii de onoare mergeau din poartă în poartă pentru a chema nuntașii la eveniment și îi serveau cu rachiu. Astăzi, ai la dispoziție invitații pentru nuntă pe indigo.com.ro, pe care le poți folosi pentru a-i anunța pe cei dragi de marele eveniment.

Totodată, cu cel puțin o lună înainte de eveniment, preoții obișnuiau să facă strigarea în biserică și să anunțe public nunta care va avea loc. Motivul? Se spune că acest obicei înlătură toate piedicile care pot apărea înainte de oficierea căsătoriei în biserică.

Pregătirea miresei

La fel ca în alte zone ale țării, în Banat se practică pregătirea miresei, în ziua evenimentului. De exemplu, mama miresei, nașa, verișoarele sau mătușile o ajută pe aceasta să se pregătească.

Femeile care luau parte la acest obicei îi cântau fetei “Ia-ți mireasă ziua bună”, care simbolizează plecarea din casa părintească și mutarea alături de viitorul soț. Ulterior, mirele cu alaiul de nuntă vin să ia mireasa cu un brad împodobit.

Intrarea și ieșirea din biserică

Un alt obicei unic în Banat include și intrarea miresei în biserică, înainte de cununia religioasă. Se spune că femeia care nu dorește să aibă copii rapid, trebuie să arunce cu mac pe jos. Fiecare sămânță de mac reprezintă anii care vor trece până când va rămâne însărcinată.

La ieșirea din biserică, o tradiție străveche este aruncarea cu grâu, atunci când mirii ies pe ușă. Semințele de grâu simbolizează forță și înțelegere, iar în prezent au fost înlocuite și cu petale de trandafir, care au darul de a alunga spiritele rele.

Furatul pantofului miresei

O altă tradiție care se respectă și în regiunea Banatului include furatul pantofului miresei. Acest obicei se realizează după miezul nopții de către cavalerii de onoare, prieteni ai mirelui.

Mirele este dator să caute pantoful soției și să-i recompenseze simbolic pe cei care l-au ascuns.

Spălatul mâinilor la nași

Un alt ritual vechi și neschimbat de sute de ani este spălatul mâinilor la nași. Este nevoie de un bol cu apă, plin de petale de trandafiri sau un ulcior cu apă curată. Mirele toarnă apă pe mâinile nașilor, iar mireasa este datoare să le șteargă.

Acest obicei semnifică apropierea de părinții spirituali, care îi pregătește de primirea colacilor și a darurilor.

Tradiția de după petrecere

Nu în ultimul rând, există și o tradiție care se respectă după terminarea nunții, specifică tinerilor care se căsătoresc la țară. A doua zi, aceștia merg la fântâna din sat, scot apă și o toarnă sătenilor, pentru a se spăla.

După, mirii se duc la nașii de cununie, pentru a le oferi un cadou consistent, drept mulțumire pentru sprijinul oferit.

Toate aceste obiceiuri și tradiții au o mare însemnătate pentru bănățeni. Chiar dacă o parte din ele nu mai sunt atât de prezente în zilele noastre, Banatul este locul în care vei aprecia nunțile pentru naturalețea și șarmul lor.

Foto: Jeremy Wong/pexels