La sfârşitul lui 2009, peste 5 milioane de oameni erau infectaţi cu HIV, cu un milion mai mult faţă de anul 2008. Este cea mai mare creştere de la un an la altul.
Organizaţia Mondială a Sanătăţii vrea ca tratamentul să fie administrat înainte ca virusul să avarieze serios sistemul imunitar al bolnavului.
Dacă se va începe administrarea tratamentului mai repede, s-ar putea evita îmbolnăvirea cu infecţii ca tuberculoza, spre exemplu, principalul vinovat în declanşarea decesului celor infectaţi cu HIV.
Experţii susţin că oamenii cu un sistem imunitar scăzut şi care încep un tratament târziu vor avea nevoie de medicamente mult mai costisitoare şi mai complexe.
Tratamentul reduce nivelul la care ajunge virusul în corp, înseamnă că există un risc mai mic ca bolnavii cu HIV să transmită virusul partenerilor lor.
Un tratament antiviral transformă infecţia într-o maladie cronică. El poate face un virus nedetectabil, dar nu îl distruge niciodată în totalitate.
SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Autodobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri.
Infecţia cu HIV este ireversibilă, se poate doar întârzia apariţia bolii prin administrare de medicamente.
HIV reprezintă prescurtarea în limba engleză a Human Immunodeficiency Virus (Virusul Imunodeficienţei Umane – virusul HI).
Boala SIDA, o dată declanşată, evoluează continuu, putându-se întârzia doar şi trata medicamentos sau chirurgical o serie de boli apărute ca urmare a deficitului imun.
SIDA a fost declarată ca boală de sine stătătoare cu aspect de pandemie la 1 decembrie 1981.
Pe plan mondial numărul persoanelor infectate cu HIV se apreciază ca fiind de 1% în grupa de vârstă 15-45 de ani.