Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, a crescut numărul copiilor obligați să muncească. La începutul anului trecut, erau în această situație 160 de milioane de copii, cu peste 8 milioane mai mulți față de 2016, arată un raport comun al ONU și Organizației Internaționale pentru Migrație.
Raportul, publicat odată la 4 ani, arată că jumătate din numărul total al copiilor obligați să muncească au între 5 și 11 ani. Sunt mai mulți băieți decât fete în această situație și, de regulă, sunt implicați în activități agricole.
Îngrijorător este și că a crescut numărul copiilor cu vârste între 5 și 17 ani, care fac o muncă periculoasă, în sectoare precum minerit, pescuit sau care sunt forțați să lucreze peste 43 de ore, pe săptămână, ceea ce are efecte dezastruoase asupra școlarizării acestora și a dezvoltării și sănătății lor, în general.
Africa subsahariană a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de copii puși să muncească, iar la nivel global, un copil din 10 se află în această situație.
ONU avertizează că dacă se adeveresc previziunile actuale privind creșterea sărăciei globale, încă 9 milioane de copii vor fi forțați să muncească, până la sfârșitul anului viitor.
Florentina Mihăiță