Confidenţialitate

Numărul joburilor din sectorul IT a scăzut în 2023. Cei mai mari 10 angajatori din domeniu au pierdut, în total, aproape 2000 de angajați. Cauzele, explicate de Adrian Dinu | AUDIO

Scăderea pieței muncii din sectorul IT: cei mai mari 10 angajatori specializați în Tehnologia Informației au pierdut, cumulat, aproape 2.000 de salariați anul trecut. Este rezultatul unei analize publicate de Ziarul Financiar pe baza datelor raportate la Registrul Comerțului.

Cristian Hoștiuc, redactor șef al publicației: „Cei 10 cei mai mari angajatori din IT au pierdut cumulat aproape 2.000 de angajați anul trecut”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Primele date legate de încetinirea pieței de IT din România. 8 din 10 cei mai mari angajatori din IT au avut mai puțini oameni în 2023. Cel puțin așa sunt datele raportate la Registrul Comerțului pentru 2023. Cei 10 cei mai mari angajatori din IT au pierdut cumulat aproape 2.000 de angajați anul trecut”, a precizat Cristian Hoștiuc, redactor șef al publicației Ziarul Financiar.

Odată cu folosirea tot mai intensă a Inteligenței Artificiale în unele servicii, numărul de posturi s-a redus, iar salariile s-au stabilizat, după o perioadă de creșteri consistente.

Adrian Dinu, director executiv al unei firme care oferă servicii de pontaj electronic, în cadrul unei dezbateri ZF Live: „A scăzut clar cererea de afară, posibil să fie și din cauză că alte țări au în momentul de față forța de muncă mai ieftină decât noi. De exemplu, ucrainenii”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Partea de ce făceau juniorii sau dezvoltatorii medii este înlocuită încet-încet. Există în momentul de față platforme care ușurează foarte mult codul de tip design, de exemplu, dar este și sistemic. A scăzut clar cererea de afară, posibil să fie și din cauză că alte țări au în momentul de față forța de muncă mai ieftină decât noi. De exemplu, ucrainenii. Eu am primit de la o grămadă de companii de IT din Ucraina solicitări dacă am nevoie să îi iau ca subantreprenori. Mă și întrebam: ăștia nu-s la război? De unde pot să lucreze? Și au coborât prețurile. Deci, ucrainenii sunt mulți, pe piață au o recrutare bună”, a spus Adrian Dinu, director executiv al unei firme care oferă servicii de pontaj electronic, în cadrul unei dezbateri ZF Live.

Sunt mai puține posturi pentru juniori, spre deosebire de anul trecut, când ofertele erau mult mai numeroase.

Iar companiile care nu mai au comenzi în afara țării încearcă să găsească aici contracte.

Adrian Dinu: „Dacă anul trecut cu greu găseai și juniori, anul acesta, săracii, nu mai primesc oferte”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am observat și numărul de solicitări pe care le primesc pe mail de la firme de genul acesta, care au echipele formate și nu doresc să își piardă angajații, care au o grămadă de programatori, care nu vor să îi piardă și care solicită să lucreze că, nemaiavând acum piață externă, încearcă să găsească pe piața internă. Sunt unul dintre cei care nu am programatori medii, am numai seniori, dar am mers și pe varianta de juniori, pe care îi iau de la Facultățile de IT. Vreau să vă spun că dacă anul trecut cu greu găseai și juniori, anul acesta, săracii, nu mai primesc mai nimic oferte”, a explicat Adrian Dinu în cadrul aceleiași dezbateri.

În privința scăderii numărului de angajați în sectorul IT, cea mai mare reducere a fost de 580 de persoane, operată anul trecut comparativ cu 2022. A doua companie ca număr de reduceri a renunțat la peste 460 de angajați, iar a treia în clasament este o firmă care a redus numărul de salariați cu aproape 440.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: STUDIU: Cum își aleg liceul elevii de clasa a VIII-a din București. Cei mai mulți pun pe primul loc aptitudinile personale | AUDIO