Deputații au decis: nu va exista un prag pentru abuzul în serviciu. În plus, interceptările SRI vor putea fi folosite ca probe în procesele penale, inclusiv în dosarele de corupție. Proiectul de modificare a Codului Penal a fost aprobat în forma propusă de Guvern, după ce inițial suferise modificări radicale la Senat, care introdusese un prag de 250 de mii de lei pentru abuzul în serviciu.
Senatorul USR, Stelian Ion a atras atenția că articolul referitor la abuzul în serviciu riscă să fie din nou declarat neconstituțional, deoarece Parlamentul nu a respectat recomandările Curții Constituționale:
„Tot ce faceți, că puneți prag, că nu puneți, va fi în folosul infractorilor. Decizia Curții Constituționale spune așa: legiuitorul ar trebuie să fie preocupat mai ales de definirea intensității vătămării cu referire la drepturile și interesele legitime ale persoanelor. unde se regăsește la abuzul în serviciu definirea intensității? Articolul referitor la această infracțiune va fi declarat neconstituțional cu siguranță pentru că domnul Predoiu, pentru că domnul Iohannis, pentru că domnul Ciolacu și domnul Ciucă așa au decis, să lase în aer acest articol, la dispoziția unei Curți Constituționale pe care dumneavoastră ați numit-o.”
Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Dacă nu va fi contestată la CCR, legea va ajunge la Cotroceni pentru promulgare
Jurnalistul Liviu Avram de la Adevărul e convins că s-au făcut presiuni asupra conducerii Comisiei Juridice astfel încât să se revină la forma propusă de Guvern în ceea ce privește modificarea Codului Penal:
„Este cea mai stranie situație care s-a întâmplat în Parlamentul României în Comisia juridică. Domana Laura Vicol, președinta acestei comisii, să fie întoarsă la 180 de grade de la deciziile cu care intrase în ședință. Coaliția părea decisă să meargă înainte, comiseseră deja o prostie la Senat, se pregăteau să o comită și la Camera Deputaților. Ca din senin, după o scurtă ieșire din ședință a doamnei Vicol, să se întoarcă și să impună practic o decizie pe care a primit-o în plic. Cred că a fost vorba de niște presiuni foarte puternice la adresa domniei sale, nu știu dacă din țară sau din afară.”
În ceea ce privește utilizarea interceptărilor SRI în procesele Penale, jurnalistul Liviu Avram spune că magistrații CCR lăsaseră posibilitatea de a putea contesta aceste înregistrări:
„CCR la vremea respectivă a lăsat un fel de portiță în așa fel încât aceste interceptări să poată fi folosite în continuare și anume ca legiuitorul să ofere capacitatea ca ele să fie contestate la fel ca orice altă probă culeasă de către procuror și probabil că aceasta este varianta pe care merge Ministerul Justiției, să poată fi folosite acele interceptări din mandatele de siguranță națională dar, în același timp, inculpații, suspecții, să poată contesta.”
Acest proiect de modificare a Codului Penal intră azi la vot final, în plenul Camerei Deputaților.
Foto: Shutterstock