Confidenţialitate

Nu scoate casca motociclistului implicat într-un accident! Simulare la Timișoara pentru ajutorarea victimelor accidentelor rutiere | VIDEO + AUDIO

Nu scoate casca motociclistului implicat într-un accident! Acesta este motto-ul sub care a fost organizată sâmbătă seara, la Timișoara, o simulare în care un biker lovește o mașină ce îi iese brusc în față. Amatorii mersului pe doua roți au putut vedea cum intervin paramedicii și pompierii la un asemenea accident, ce trebuie și mai ales ce nu trebuie făcut și ce înseamnă acordarea primului ajutor.

An de an aproape 100 de motocicliști își pierd viața în accidente rutiere. De cele mai multe ori, în coliziuni sunt implicate mașini iar în cele mai multe cazuri, până la sosirea echipajelor de intervenție, primul ajutor este acordat de martorii accidentului.

Puțini sunt însă cei care știu cum să procedeze. Așa că motocicliștii timișoreni au încercat să îi învețe, în primul rând, pe colegii lor ce trebuie să facă.

Mihai Grecu, sef UPU SMURD, spune că bilanțul lezional al celor implicați, al motocicliștilor este semnificativ mai grav decât a celor care sunt păziți de caroserie sau care nu reușesc să aibă o viteză așa de mare, cum e cazul scuterelor sau a trotinetelor electrice.

La simularea organizată de una dintre asociațiile de bikeri din țară au participat reprezentați ai Poliției, Ambulanței și ai unitătilor de primiri urgențe care au încercat să explice că o acțiune corectă a salvatorilor poate face diferența între viață și moarte în cazul unui accident rutier.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ce nu trebuie să facă martorii unui accident în care sunt implicați motocicliști?

”Nu ar trebui să îi scoată casca dacă nu cunosc tehnica. Nu ar trebui să-l imobilizeze, să-i pună tot felul de lucruri sub cap ca să nu stea cu capul pe asfalt. Nu ar trebui să se apuce să îi dea jos echipamentul pentru că s-ar putea ca sub cizmă să fie o fractură deschisă”  explică Mihai Greu.

După simulare, a avut loc și un instructaj practic unde participanții au fost ghidați în acordarea primului ajutor de bază, esențial pentru salvarea de vieți în caz de accidente.

 ”Încercăm să atragem atenția asupra portului echipamentului de protecție pe motocicletă. Foarte, foarte mulți ar fi trăit astăzi dacă ar fi purtat echipamentul de protecție adecvat. Știu, e cald, sunt 40 de grade, ne e cald tuturor. Cu toții am fi vrut să mergem în pantaloni scurți dacă se poate, dar vrem să transmitem mesajul că viața are prioritate. Pe fiecare dintre noi ne așteaptă acasă o familie”  declară Attila Hajdu, organizator.

Evenimentul a fost organizat de  Asociația Doomstriker Banat, o organizație a motocicliștilor în care sunt înscriși doar cei care lucrează în instituții din sistemul de apărare și ordine publică din România.

Sursă video: Europa FM

Foto: Sutterstock