Anunţul a fost făcut de Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD UPU Iaşi.
În acest moment, doi pacienţi în stare gravă au fost internaţi în alte saloane decât cele destinate marelui ars. După operaţie, pacienţi ar fi trebuit să fie internaţi în salonul de ATI din cadrul clinicii.
Pentru că nu a fost posibil, medicii au improvizat condiţii similare.
Deşi s-au făcut solicitări, cei doi nu au putut fi transferaţi la nicio clinică similară din ţară, pentru că nu mai sunt locuri disponibile.
Un bătrân de 93 de ani din comuna Erbiceni a fost adus la spital de echipajul SMURD în stare foarte gravă, cu arsuri de gradul 1 și 3 pe aproximativ 30% din suprafață corpului.
Bătrânul a încercat să aprindă focul din sobă cu motorină. Într-un moment de neatenţie, bărbatul a scăpat combustibil pe picioare, iar hainele i s-au aprins instantaneu.
“Din cauza durerior foarte mari, pacientul a fost anesteziat. A fost adus sub ventilaţie mecanică. A fost operat de urgență la Clinica de Mare Ars, dar dat fiind vârsta şi gravitatea arsurilor, prognosticul este rezervat”, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD UPU Iaşi.
Situația este însă cu atât mai gravă cu cât medicii au fost nevoiți să improvizeze condițiile de terapie intensivă pentru bătrân, din cauza că nu mai era paturi libere nici la Iași dar nici în țară.
În aceeași situație se află și un tânăr de 19 ani, internat duminică, după ce a încercat să aprindă gunoiul din curtea casei folosind tot combustibil.
“Am apelat pentru acest pacientul de 93 de ani la Centrul Operativ de Situații de Urgență de la București, întrucât capacitatea de la ATI pentru pacienți arși în Iași este depășită. Există în ultimele zile un număr foarte mare cazuri, unii în stare foarte gravă, cum a fost un alt pacient cu 70% din suprafață. Am apelat şi pentru el la Centru. În ambele cazuri și ni s-a comunicat că nu sunt locuri disponibile în țară. Pentru cei doi s-a creat posibilitatea de extindere a locurilor monitorizate cu ventilaţie mecanică. De aceea facem un apel la populație, la toți cetățenii, să încerce să fie atenți atunci când fac focul, să nu mai folosească combustibil, să nu mai lase nesupravegheați copiii și bătrânii care au diverse dizabilități și care prin manevre greșite își pot pune viață în pericol”, a mai adăugat Diana Cimpoeșu.
Lipsa locurilor în clincile de mare ars din ţară a fost sesizată încă de la începutul acestei luni, când un tânăr de 20 de ani, cu arsuri de peste 50% din corp a fost internat şi tratat la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Precizăm că la Iași, Clinica de Mare Ars dispune în prezent de 5 paturi speciale destinate marelui ars, 5 săli operatorii, 10 paturi pentru pacienţii care prezintă arsuri pe mai puţin de 20% din corp.
În total, în ţară, există 35 de paturi destinate marelui ars.