Rusia a avertizat că, după ce va anexa cele patru regiuni ucrainene, Donetsk, Luhansk, Kherson și Zaporojie, doctrina sa militară se aplica în toate teritoriile. Ori, această doctrină prevede și posibilitatea folosirii armei nucleare, tactice, după cum au avertizat inclusiv oficialii ucraineni că s-ar putea întâmpla.
Cum Ucraina este țară vecină, l-am întrebat pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, dacă românii ar trebui să se îngrijoreze sau nu:
„Populația noatră în primul rând trebuie să rămână calmă și să evite orice panică, armele tactice ele nu au un impact pe scară foarte largă. Normal, utilizarea lor ar fi catastrofală dar impactul asupra României, la acest moment, noi nu-l vedem să fie unul masiv, în sensul în care să introducă panică în populație și să necesite anumite măsuri radicale asupra populației, gen evacuare sau așa ceva.”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, explică însă la Europa FM că populația trebuie să fie atentă la anunțurile oficiale, chiar dacă România se află la sute de kilometri distanță de regiunile pe care Rusia a nunțat că le va anexa.
Cu cât distanța este mai mare de locul unei detonări, a unei bombe nucleare tactice, cu atât pericolul este mai mic:
„Clar că va trebui să fie toată lumea atentă la ce recomandări vin din partea autorităților, colegii de la CNCAN monitorizează tot timpul situația. Dacă apare ceva, autoritățile vor da recomandările care, cel mai probabil, pentru o anumită perioadă dacă este vorba de un nor sau de ceva să stea lumea acasă. Anumite măsuri pe care poate să le stabilească Ministerul Sănătății sau să le stabilim la nivelul DSU de prevenire de impact asupra populației, caz în care ar fi ceva care să ne afecteze pe o durată de timp, dar asta este foarte foarte puțin probabil în acest moment. (…) De la centrala respectivă vorbim de o distanță de cam peste 600 de kilometri. Chiar dacă se folosesc arme tactice, acum depinde unde se folosesc, dar impactul lor e limitat.””
În această perioadă, autoritățile actualizează aplicația DSU dar și ghiduri pentru populație. Nu vă informați într-un astfel de context din surse neoficiale, insistă șeful DSU:
„Atenție la ce poată să apară pe rețelele de socializare și pe anumite site-uri online care poate să ducă la inducerea panicii în mod intenționat, adică dezinformare, informații false. Populația în astfel de situații va trebui totuși să se bazeze pe informațiile din partea autorităților. Aici informațiile vin pe linia CNCAN-ului, ca și site-uri pot să intre pe site-ul fiipregătit al DSU unde acolo actualizăm deja anumite ghiduri (…) inclusiv Facebook-ului Ministerului de Interne, DSU, al Guvernului.”