Confidenţialitate

Noutăți Prima Casă 2017: Locuințele consolidate sunt asimilate celor noi

Guvernul a adoptat luni normele metodologice pentru programul Prima Casă 2017. 

Potrivit hotărârii de Guvern, Ministerul Finanțelor va aloca în 2017 un plafon de 2,5 miliarde de lei, la care se adaugă suma de 175,5 de milioane de lei, neutilizată în 2016.

Una dintre noutățile din acest an: locuinţele care au fost supuse consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cinci ani înainte de solicitarea creditelor pentru achiziţionarea lor sunt asimilate locuinţelor noi.

 

”Prin locuinţă nouă, în sensul Programului «Prima casă», se înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, vor fi asimilate locuinţelor noi”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Termenul de cinci ani în cazul locuinţelor noi sau consolidate va fi calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.

În cazul acestor locuințe construite sau consolidate în ultimii cinci ani, statul, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), va garanta 50% din valoarea unui credit.

Pentru locuințele vechi, statul va garanta 40% din valoarea unui credit pentru o locuință a cărui valoare nu va depăși 60.000 de euro.

Avansul minim la Prima Casă 2017 rămâne de 5%. Unele bănci ar putea majora avansul în cazul locuințelor vechi, având în vedere garanția statului de 40%. ING a anunțat recent că va crește avansul la 10%.

Revenind la hotărârea de Guvern adoptat luni, au fost luate și măsuri de debirocratizare a acordării creditelor prin Prima Casă.

”Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare prevăzute de lege în cazul rambursării integrale anticipate sau la termen a finanţărilor garantate, precum şi în cazul respingerii cererilor de plată având impact strict asupra activităţii de monitorizare a garanţiilor emise în cadrul programului”, a mai anunțat Guvernul.

Programul Prima Casă a fost introdus în 2009.