Ziua de 1 iulie 2016 vine cu o serie de schimbări în mai multe domenii, fie că vorbim de prețuri mai mici la gaze și energie, fie că indemnizațiile pentru creșterea copilului vor crește. În plus, Registrul Auto Român eliberează de astăzi un nou model al Cărții de Identitate a mașinii. Tot de la 1 iulie, fiscul va primi zilnic de la bănci o listă cu persoanele sau firmele care îşi deschid sau închid un cont bancar.
Concediu de creștere a copilului
De la 1 iulie, mamele care au optat pentru un singur an de concediu maternal pot depune cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului, în cazul în care a trecut un an și au revenit la serviciu. Perioada poate fi prelungită până ce copilul va împlini doi ani.
Solicitările vor fi depuse la sediile agențiilor teritoriale de plăți, dar pot fi trimise și prin poștă sau prin e-mail.
Tot de la 1 iulie, indemnizația minimă acordată părinților va crește de la 600 de lei, la 1063 de lei, iar cea maximă va fi egală cu 85 la sută din salariu. Beneficiarii nu trebuie să depună noi documente, după cum amintea recent ministrul muncii.
Părinții nu vor mai avea nevoie de copii legalizate și vor completa un singur formular, atât pentru indemnizație, cât și pentru alocația copilului și pentru acordarea stimulentului de inserție, în cazul celor care revin la lucru după un an de concediu.
Curent electric și gaze mai ieftine
Începând cu 1 iulie, vom plăti mai puţin pentru gaze. Tarifele pentru consumatorii casnici scad în medie cu 3 procente. În iunie, producţia internă a depăşit consumul, nefiind necesare importuri. Mai mult, Guvernul a blocat calendarului de liberalizare pentru gazele din producţia internă, până în martie 2017, după ce gazele de import s-au ieftinit și ele.
Scad și facturile la energia electrică, în medie cu 2%. Totul, după ce energia a scăzut pe Bursă, dar și după ce unele companii au scăzut tarifele. De exemplu, prețul pentru transportul energiei a fost mai mic cu 11%, iar taxa de cogenerare a scăzut și ea.
Notificare fisc
De la 1 iulie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va primi zilnic de la bănci o listă cu persoanele sau firmele care îşi deschid sau închid un cont bancar. Potrivit Codului de Procedură Fiscală, băncile vor fi obligate să transmită fiscului şi numele celor care închiriază casete de valori.
Tot la cererea ANAF, băncile sunt obligate să comunice toate rulajele, soldurile și operațiunile conturilor – astfel fiecare titular de cont poate fi controlat de Fisc.
Cazinourile, notarii, avocaţii şi agenţii imobiliari sunt obligaţi să raporteze zilnic către Fisc tranzacţiile care depăşesc 5.000 de euro.
Măsurile au fost luate pentru combaterea evaziunii fiscale şi a spălării de bani.
Noi cărți de identitate pentru mașini
De la 1 iulie, Registrul Auto Român va elibera clienţilor noul model al Cărţii de Identitate a Vehiculului. Modelul va conţine elemente noi, precum norma de poluare a maşinii. Însă eliberarea noului model va fi făcut după ce se va epuiza stocul existent de formulare din vechiul model.
“Conform prevederilor legale, se va recurge la eliberararea modelului nou de document după ce vor fi consumate Cărţile de Identitate ale Vehiculului deja tipărite. RAR estimează că stocul actual de formulare CIV permite desfăşurarea corespunzătoare a activităţii până la sfârşitul anului în curs”, arată un comunicat al RAR.
Oficialii Registrului Auto Român menţionează că, indiferent de modul în care se va face tranziţia către următorul model, “posesorii de vehicule nu sunt şi nici nu vor fi afectaţi financiar sau în vreun alt mod”.
Actualul formular al cărţii de identitate a vehiculului are peste 20 de ani, fiind introdus în 1993, fiind ulterior completat cu informaţii noi.