Noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu, habar nu are cât este este salariul minim net pe economie, deși subiectul este disputat intens în coaliție încă de la începutul acestei guvernări, anul trecut, iar sindicatele protestează pe tema cuantumului acestui venit.
În prima conferință de presă organizată în această calitate, Vâlceanu, fost membru al Comisiei pentru Buget-Finanțe, s-a contrazis cu o jurnalistă pe tema valorii salariului minim.
În timp ce ziarista îi spunea suma corectă, ministrul de Finanțe spunea că salariul minim net pe economie nu are cum să fie așa de mic, adică 1386 de lei.
“Aveți idee cât e salariul minim în mână?”
“Este în jur de 1600 și ceva.”
“1386!”
“E 2380, cred, salariul minim brut, deci n-are cum să fie 1300!”
“Cât ar fi, în opinia dumneavoastră, un salariu în regulă, în România?”
“Există o discuție privind racordarea salariului minim la coșul minim de consum, e o discuție destul de complicată, pentru că prețurile se modifică constant.”
USR PLUS insistă încă de la preluarea guvernării de către coaliția din care mai fac parte PNL și UDMR ca cei cu salariul minim pe economie să fie scutiți de plata impozitului.
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a propus chiar ca prima categorie care să beneficieze de acest avantaj să fie cei din din hoteluri și restaurante, grav afectați de pandemie.
Noul ministru al Finanțelor spune că o asemenea facilitate este exclusă pentru că bugetul României nu-și permite să se lipsească de impozitele încasate.
“E o măsură pe care mi-e greu să cred că o putem aplica la acest moment. Vorbeam de consolidare fiscală, de acoperirea cheltuielilor pe care le avem, dacă venim cu această măsură, o să avem o gravă problemă bugetară.”
Majoritatea salariilor plătite de angajatorii privați sunt cele mai mici din economie.
Foto/ INQUAM George Calin