Confidenţialitate

Noul indice care înlocuiește ROBOR, publicat de BNR | AUDIO

Noul indice de referință pentru creditele de consum în lei, anunțat joi de BNR, este 2,36. Acesta va înlocui ROBOR, care rămâne valabil pentru creditele în derulare. În cazul acestora, se va putea trece la noul indice doar dacă atât banca, cât și clientul cad de acord.

Banca Națională va face zilnic o medie ponderată a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor interbancare. După 3 luni de zile, BNR va calcula media aritmetică a tututor acestor tranzacții și astfel se va obține noul indice de referință pentru creditele de consum.

Analistul economic George Vulcănescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Banca Națională reușește să aducă pe piață un indice mai ușor de controlat, nu neapărat de înțeles.”

Modificarea vine după ce senatorul ALDE Daniel Zamfir a acuzat reprezentanții sistemului bancar că manipulaeaza indicele ROBOR, deși o investigație a Consiliului Concurenței nu a confirmat acest lucru. ROBOR este înlocuit de noul indice în ceea ce privește clienții deja existenți doar dacă și banca și clientul își exprimă acordul pentru această modificare.

Senatorul Zamfir a depus un amendament în Parlament, care dacă trece de Plen și apoi de Curtea Constituțională, impune băncilor să aplice noul indice tuturor clienților.

George Vulcănescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Ideea de a modifica o lege în sens retroactiv este de neconceput într-o economie normală, într-o economie de piață. Domnul inginer politician Zamfir cred că ar vrea să modifice și formula apei.”

Noul indicele de referință pentru creditele consumatorilor este cu aproape un procent sub indicele ROBOR la 3 luni, dar pe termen lung băncile ar putea crește alte taxe pentru a acoperi pierderile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Băncile s-ar putea să caute să se apre de inflație prin costuri suplimentare induse creditelor sau clienților. Comisioane suplimentare, dobânzi pasive mai mici…”

De reținut este faptul că deși indicele este acum mai mic decât ROBOR, rata se calculează în funcție de indice plus marjă- pe care băncile ar libertatea să o stabilească.