Circulaţia mijloacelor de transport în comun cu geamurile deschise şi cu un număr limitat de pasageri poate contribui la reducerea riscului de infectare cu noul coronavirus – arată simulări efectuate pe un supercalculator din Japonia.
Peste 200 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au cerut organizației să ia în considerare că particulele virale ce plutesc prin aer pot să îi infecteze pe cei care le inhalează. Organizația Mondială a Sănătății nu exclude această variantă, mai ales în spaţiile publice aglomerate, închise și slab ventilate. E nevoie însă ca dovezile să fie centralizate şi interpretate.
Orice modificare în privinţa riscului de transmitere a Sars Cov 2 va determina guvernele lumii să îşi ajusteze, la rîndul lor, măsurile de sănătate publică.
Japonia a reușit să controleze epidemia după ce a folosit cel mai rapid supercomputer din lume, Fugaku, pentru a simula modul în care virusul se răspândeşte în aer în diverse medii.
În baza acestor cercetări, s-a descoperit că deschiderea geamurilor în trenurile de navetişti poate creşte ventilaţia de două până la trei ori, reducând concentraţia de microbi din mediul înconjurător. Simulările au condus și la recomandarea de instalare a zonelor de separe între birouri şi în sălile de clasă, dar și la izolarea paturilor din spitale cu perdele din tavan pînă în podea.