După 1 aprilie, coplata va fi percepută doar pentru ingrijirile ambulatorii de reabilitare medicală, domeniu pentru care nu era prevăzută pina acum.
Asiguraţii vor plăti cel putin 5 lei si cel mult 10 lei pe seria de proceduri.
Spitalele care au contract cu casa de asigurări de sănătate vor fi obligate să asigure pacientilor internaţi tratamentul de care au nevoie, fiindu-le interzis să mai trimită bolnavii să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare. Dar, pentru ca fenomenul să fie oprit, este nevoie ca pacienţii să sesizeze orice abuz de acest fel, spune preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.
Tot de azi, medicii de familie vor putea face tratamente injectabile la cabinet, iar numarul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate bolnavilor nedeplasabili s-a dublat, ajungând la 42. A crescut si numărul consultaţiilor care se acordă anual fiecărui asigurat precum si suferinzilor de afecţiuni cronice. În pachetul de bază au fost introduse proceduri noi : biopsie, tratament postoperator al plăgilor abdominale si al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză şi terapii de genetică medicală.
Începând cu 1 aprilie, se vor derula 29 de programe naţionale de sănătate. 15 dintre ele, cu impact major asupra sănătăţii publice, vor fi derulate şi finanţate de Ministerul Sănătăţii, iar celelalte 14 de către CNAS.
Mai multe despre aceste programe gasiti pe site-ul nostru europafm.ro