Primarul general al Capitalei a anunțat, în urmă cu o săptămână, că în București va fi implementată o strategie unitară de colectare selectivă a deșeurilor.
Nicușor Dan a precizat că municipalitatea va aplica principiul „plătești cât arunci”.
”Avem, Primăria generală și cele șase primării de sector, o viziune comună despre cum trebuie tratate deșeurile în București, care se va concretiza foarte curând într-o nouă strategie și un nou plan de acțiune. Am decis împreună să creăm un ADI, Primăria generală și cele șase primării de sector, astfel încât să implementăm împreună strategia de colectare și de tratare a deșeurilor și să putem să accesăm bani europeni, care pe exercițiul 2014-2020 erau disponibili și nu au fost atrași”, a declarat Nicușor Dan.
Dincolo de declarațiile edilului, Mona Nicolici a căutat să afle de la activistul Raul Pop ce înseamnă concret această strategie și cum ar putea fi ea aplicată. Consultant și activist de mediu, de formare tehnică, Raul Pop a preluat portofoliul care cuprinde politicile referitoare la gestionarea deșeurilor și economia circulară.
Invitat la Misiunea Zero, Raul Pop consideră că România trebuie să-și asume un plan just de recuperare și reziliență care să respecte principiile protecției mediului în tot cuprinsul lui. Coordonarea între instituțiile de mediu este crucială pentru deblocarea unor programe guvernamentale de investiții din fondurilor destinate protecției mediului.
Raul Pop este consultant și activist de mediu, de formare tehnică. Are studii de economist și specialist în studii europene – format la Universitatea Babeș-Bolyai, în Cluj – și un MBA în Statele Unite cu specializare în managementul operațiunilor.
A acumulat experiență profesională atât în protecția mediului cât și în optimizarea proceselor de business. Soluțiile oferite de el includ elemente de politici publice, strategie, optimizarea proceselor și instrumente de productivitate.
Activitatea profesională în mediul privat este completată de implicarea activă în societatea civilă, în dezvoltarea laturii practice a învățământului superior de mediu, în proiecte de dezvoltare a unor politici publice în cadrul United Nations Development Programme – UNDP, împreună cu instituții publice românești centrale și locale, parcurgerea programului International Visitor Leadership Program derulat de US Department of State.
În cursul anului 2016, Raul Pop a deținut funcția de secretar de stat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, coordonând activitatea de management al deșeurilor și reglementare.
FOTO: Ministerul Mediului