Confidenţialitate

Noua lege RCA: Șoferii pot rezolva amiabil și accidentele cu victime

Noutăți în cazul soluționării accidentelor din trafic: șoferii pot rezolva pe cale amiabilă și accidentele soldate cu victime.

Cu alte cuvinte, persoanele rănite pot să aleagă cum vor să fie despăgubite: fie merg în instanță – unde judecătorii decid valoarea despăgubirilor – fie se înțeleg cu societatea de la care șoferul vinovat a cumpărat RCA și negociază cu aceasta o sumă de bani.

De menționat că, în cazul celei de-a doua variante, se garantează un nivel minim al indemnizaţiei, a declarat Radu Codescu, președintele AVAC.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Toate aceste prevederi sunt cuprinse în noua lege RCA – adoptată recent de Parlament.

Deputaţii au votat-o marți, cu 226 voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri – așa că actul normativ merge la promulgare.

Precizările Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație subliniază că au existat dezbateri aprinse în comisiile de specialitate, legate de modalitatea de stabilire a despăgubirilor, însă consideră că parlamentarii au înţeles complexitatea acestui mecanism şi astfel, actualul articol ce reglementează stabilirea despăgubirilor are o formă ce poate fi pusă în practică.

Persoanele prejudiciate care au suferit vătămări corporale pot alege varianta amiabilă de stabilire a despăgubirii care, aşa cum este prevăzută în lege, garantează un nivel minim al indemnizaţiei, urmând ca, prin particularizare cu ajutorul unor documente de specialitate (medicale şi/sau psihologice) să se poată ajusta despăgubirea pentru fiecare caz în parte”, se arată într-un comunicat AVAC.

Referitor la procedura judecătorească, singurul în măsură să analizeze şi să decidă este magistratul judecător, care are la îndemână probe cu caracter medical, medico-legal, psihologic şi statistic, potrivit asociaţiei. AVAC subliniază că stabilirea prejudiciului trebuie să aibă la bază principiului proporţionalităţii între suma acordată şi intensitatea şi durata vătămărilor.

Trebuie înţeles că, la baza despăgubirii, se află instituţia răspunderii civile delictuale ce implică repararea integrală a prejudiciului. Suma acordată drept despăgubire trebuie să fie echitabilă, rezonabilă şi desigur să nu reprezinte o îmbogăţire fără justă cauză”, se mai arată în comunicat.