Grefierii, care se plâng că salariile lor au scăzut de la începutul acestui an, au început deja proteste încă de săptămâna trecută.
Protestele lor nu afectează, însă, activitatea instanțelor. E vorba de purtarea unor banderole albe.
Reprezentanții grefierilor nu exclud, însă, posibilitatea să declanșeze o grevă.
Ei au fost azi dimineață la Ministerul Muncii, după ce Lia Olguța Vasilescu a declarat că în ultima jumătate de an, niciun reprezentant al grefierilor nu s-a plâns oficial.
Reprezentanții Ministerului Muncii le-au spus că șefii de instituții nu au înțeles cum se calculează salariile grefierilor.
După întâlnirea de la Minister, un reprezentant al grefierilor a declarat: „Legea, potrivit consilierului personal al doamnei ministru, se pare că este clară din punctul dumnealor de vedere. Ne-am asigurat că în urma întâlnirii vor emite și o recomandare către ordonatorii de credite privind modul de calcul și va rămâne pe mai departe să vedem dacă își vor asuma acest mod de calcul.”
Reprezentanții grefierilor au declarat că Nu va fi nicio creștere a salariilor.
De asemenea, sindicaliștii din penitenciare amenință cu proteste și acțiuni în justiție.
O delegație a Federației Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor va merge vineri la Ministerul Justiției cu o listă de revendicări – între care, nivelul salariilor, condițiile de muncă precare și de criza de personal din sistem.
„Încă nu s-a întâmplat nimic în materie de modernizare a penitenciarelor deși s-au făcut atâtea declarații. Discutăm despre plata orelor suplimentare, este vorba de mai bine de un milion de ore suplimentare nerecuperate, practic reprezintă muncă forțată. La sfârșitul lunii februarie și până la începutul lui martie vom reîncepem protestele, vom face manifestații publice în fața fiecărui penitenciar” – a declarat Sorin Dumitrașcu, președintele Federatiei sindicale.
Soluție pentru cei care au salariile diminuate după mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
În același timp, profesorii ameninţă tot mai mult cu proteste de la sfârşitul lunii februarie.
O conferinţă-protest a fost organizată, miercuri, de către Sindicatul Democratic din Învăţământ Arad, ca urmare a scăderii veniturilor din sistem, din cauza noii grile de salarizare.
Prof. Dănuţ Ienăşescu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
„Sunt persoane încadrate cu sfert de normă sau jumătate de normă, vor fi nevoiți să ducă unii bani de acasă sau alții să aibă 0 lei după o lună lucrată. Cea mai mare nemulțumire este postarea în ultima parte a grilei de salaraizare” spune Dănuţ Ienăşescu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Sindicaliştii cer Ministerului deblocarea angajărilor din sistem.
„Vor fi situații în care unități școlare care nu mai au sfertul de contabil, care în acest moment face munca unui contabil cu normă întreagă la școala respectivă, să n-aibă cine semna statele de plată, iar colegii, slariați din învățământ, din acea unitate școlară, să nu-și primească salariile.” spune Dănuț Ienășescu.
Dacă Guvernul nu le va rezolva cererile, sindicaliştii din educaţie ameninţă că la sfârşitul lunii februarie vor declanaşa conflictul de muncă, ce poate duce la greva generală.