Președintele Donald Trump a plătit doar 750 de dolari în impozite pe venit în 2016, cât și în 2017, după ce ani buni a raportat pierderi mari pentru companiile sale pentru a compensa venituri de sute de milioane de dolari, relatează o anchetă a cotidianului The New York Times.
Într-un raport pe care locatarul de la Casa Albă l-a caracterizat drept „fake news”, publicația susține că președintele nu a plătit nici impozite pe venit în 10 din ultimii 15 ani până în 2017, în ciuda faptului că a primit 427,4 milioane de dolari până în 2018 din programe de televiziune și alte licențe.
Informațiile vin cu puțin mai mult de o lună înainte de alegerile din 3 noiembrie unde Donald Trump concurează împotriva democratului Joe Biden. Tabăra acestuia din urmă s-a grăbit să-l portretizeze pe republican drept un evazionist și au ridicat întrebări cu privire la imaginea sa de om de afaceri priceput.
Miliardarul a invocat un audit în desfășurare ca fiind motivul pentru informașiile incomplete. Într-o declarație adresată Times, avocatul Alan Garten a declarat că clientul său a plătit milioane de dolari în impozite în ultimul deceniu.
Refuzul constant al lui Donald Trump de a-și face publice impozitele a fost o abatere de la practica standard pentru candidații la președinție. În prezent, el se află într-o bătălie legală cu procurorii din New York și cu democrații din congres pe această temă.
The Times a raportat că președintele a reușit să-și minimizeze factura fiscală raportând pierderi mari în imperiul său de afaceri. Articolil arată că președintele a raportat pierderi de 47,4 milioane de dolari în 2018, în ciuda faptului că a avut venituri de cel puțin 434,9 milioane de dolari. Times a subliniat că documentele dezvăluie doar ceea ce Trump a spus guvernului despre afacerile sale și nu prezintă adevărata sa avere.
The Times spune că a obținut date privind declarațiile fiscale care acoperă peste două decenii pentru Trump și companiile din cadrul organizației sale de afaceri.
The Times a raportat, de asemenea, că Trump a fost implicat în prezent într-un audit al IRS – fiscul american – pe zece ani, în urma unei rambursări de 72,9 milioane de dolari pe care a solicitat-o după ce a declarat pierderi mari. Dacă IRS se pronunță împotriva acestuia în cadrul auditului respectiv, ar putea fi nevoit să plătească peste 100 de milioane de dolari, potrivit ziarului.