Norvegia, Spania și Irlanda au anunțat miercuri, 22 mai, că vor recunoaște statul Palestina. Ministrul norvegian al Apărării, Espen Barth Eide, a anunțat decizia pe platforma X: „Recunoașterea noastră vine în sprijinul efortului către un plan curpinzător pentru pace regională”, a scris pe platforma X ministrul Apărării din Norvegia. Premierul irlandez a declarat că țara sa consideră că „pacea permanentă poate fi asigurată doar pe baza voinței libere a unui popor liber”, în timp ce prim-ministrul spaniol a spus că decizia poate fi rezumată în trei cuvinte: „pace, dreptate și logică”. O reacție imediată a venit din partea Israelului. „Israelul nu va trece peste acest lucru în tăcere – vor exista alte consecințe grave”, a avertizat ministrul de Externe israelian.
UPDATE. Reacția Israelului: „Israelul nu va trece peste acest lucru în tăcere”
Israelul afirmă că își recheamă ambasadorii în Irlanda și Norvegia „pentru consultări urgente”.
„Le trimit Irlandei și Norvegiei un mesaj clar: Israelul nu va da înapoi în ciuda celor care îi subminează suveranitatea și îi pun în pericol securitatea”, a declarat ministrul de Externe Katz.
„Israelul nu va trece peste acest lucru în tăcere – vor exista alte consecințe grave. Dacă Spania își va realiza intenția de a recunoaște un stat palestinian, o măsură similară va fi luată împotriva sa”, a mai spus oficialul israelian.
UPDATE. Spania anunță recunoașterea statului Palestina
Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat, la rândul său, că Spania va recunoaște statul Palestina pe data de 28 mai.
„Avem multe motive să recunoaștem Palestina și le putem rezuma în trei cuvinte: pace, dreptate și logică”, a spus premierul Pedro Sanchez.
„Este esențial ca cele două părți să negocieze pentru pace și din acest motiv recunoaștem Palestina”, a adăugat oficialul spaniol.
UPDATE. Irlanda va recunoaște, de asemenea, statul palestinian
Între timp, în Irlanda, premierul Simon Harris a declarat că țara va recunoaște statul palestinian.
La Dublin, premierul irlandez a declarat că țara sa consideră că „pacea permanentă poate fi asigurată doar pe baza voinței libere a unui popor liber”.
Simon Harris a amintit de votul de la începutul acestei luni din cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite – unde 143 de națiuni au votat în favoarea unei rezoluții care acordă Palestinei un statut consolidat în cadrul organizației.
Știre inițială
Premierul Norvegiei a declarat că războiul în desfășurare din Fâșia Gaza a arătat „foarte clar” că obținerea păcii și a stabilității trebuie să se bazeze pe rezolvarea problemei palestiniene.
Store spune că recunoașterea statutului de stat palestinian va menține în viață singura alternativă la conflict: „Două state, care să trăiască unul lângă altul, în pace și securitate”.
El spune că acest demers trimite un mesaj „puternic” altor țări să „urmeze” pașii Norvegiei.
Norway will recognize Palestine as a State.
A two-state solution is the only viable pathway to peace for both Israel and Palestine.
At this critical juncture, our recognition comes in support of the work towards a comprehensive plan for regional peace. pic.twitter.com/0nyt45gYZY
— Espen Barth Eide (@EspenBarthEide) May 22, 2024
Premierul Norvegiei a declarat că hotărârea va intra în vigoare pe 28 mai.
Cel puțin 140 de state membre ale Organizației Națiunilor Unire au recunoscut deja statul Palestina.
Sursa foto: Shutterstock