În Norvegia s-au înregistrat 33 de decese în rândul bătrânilor care au primit prima doză de vaccin anti-COVID produs de Pfizer.
Autoritățile norvegiene spun că nu s-a stabilit o legătură între administrarea vaccinului și decese, dar recomandă o evaluare medicală înainte de imunizarea persoanelor în vârstă, cu o sănătate fragilă.
Specialiștii de la noi din țară spun că nu e cazul să ne alarmăm sau să nu mai avem încredere în vaccinul anti-COVID.
Aproape 50 de mii de oameni au fost imunizați până acum cu serul produs de Pfizer, în Norvegia, iar cele 33 de decese survenite printre cei care au primit prima doză au apărut la persoane în vârstă care sufereau de boli grave.
Camilla Stoltenberg, șefa autorității norvegiene de sănătate publică, a spus că 45 de persoane mor zilnic în casele de bătrâni din Norvegia și că nu s-a stabilt o legătură directă între administrarea vaccinului și deces.
E nevoie de o investigație și de prudență în administrarea vaccinului la aceste categorii de persoane, a spus la Europa FM, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici.
”Toate persoanele de vârsta a 3-a care au decedat în Norvegia aveau afecțiuni grave asociate cu evoluție nefavorabilă, înainte de administrarea vaccinului. Al doilea aspect – niciuna dintre aceste persoane nu a prezentat imediat după vaccinare reacții post-vaccinare altele decât cele menționate în prospectul vaccinului. De aceea rămâne ca autoritățile norvegiene să investigheze în continuare aceste cazuri. Și o eventuală precauție, cel puțin de moment, până când lucrurile se vor lămuri”, a declarat dr. Emilian Popovici.
Emilian Popovici spune că nu e cazul să nu mai avem încredere în vaccinul anti-COVID.
Specialiștii norvegieni recomandă o evaluare medicală a vârstnicilor înaintea vaccinării și nu exclud ca, în cazul unor persoane cu o sănătate fragilă vaccinarea să fie de prisos, iar efectele secundare să ducă la o agravare a stării de sănătate.
- Florentina Mihăiță