Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat noile Legi ale Educației. Evaluarea Națională a elevilor din clasa a VIII-a se va menține, dar unele licee pot organiza examen de admitere pentru cel mult 60% din locuri. În privința Bacalaureatului, apare o probă nouă, așa-numita probă complementară prin care se vor testa cunoștințele din altă arie de studii (profilul real va avea o probă socio-umană, profilu uman, probă de matematică). O altă schimbare: în școala primară vor fi titulare doar cadre didactice cu studii superioare.
Ministrul Ligia Deca a făcut explicat cum se va organiza admiterea la liceu peste patru ani. Se va menține Evaluarea Națională, dar unele licee pot organiza examen de admitere pentru cel mult 60% din locuri.
„Evaluarea Națională rămâne în formula de până acum, probe scrise la Matematică, Limba și Literatura Română și Limba maternă pentru cei care urmează gimnaziul în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani dacă liceele doresc să scoată aceste locuri în concurs. Pentru acele profiluri pe care le doresc socase la concurs, liceele pot alege două probe, evident pliate pe profil pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată.”
Modificare importantă la Bacalaureat: apare proba complemetară de competențe de bază. Ministrul Ligia Deca a explicat ce înseamnă acest lucru:
„Pentru profilul uman va fi la Matematică sau Științe ale Naturii, pentru profilul real o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: Istorie, Logică, Filosofie, Psihologie. Notarea, fiind vorba de competențe de bază, nu avansate, se va face pe sistem admis/respins. Important: în sesiunile de vară-toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen pentru că probele de competențe lingvistice pentru Limba 1, Limba 2, probele pentru competențele digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar.”
O altă schimbare: în școala primară, toate cadrele didactice trebuie să aibă studii superioare.
Liceele pedagogice vor forma în continuare învățători, dar absolvenții vor putea ocupa posturi de titulari după ce termină facultatea.
Până atunci, vor avea contracte limitate ca durată.
„Apropo de schimbări majore, liceele pedagogice și universitățile vor forma profesorii de învățământ primar, ceea ce până acum formam doar la nivel de învățământ mediu acum vom forma la nivel de învățământ superior. Profesia didactică este o profesie care necesită studii superioare, am mers pe această variantă în care să păstrăm în cadrul liceelor pedagogice specializarea de pedagocie a învățământului primar urmând ca pentru a avea drept de practică învățătorii să parcurgă și o licență dedicată”, a mai spus Ligia Deca.
Legile Învățământului, publicate pe site-ul ministerului Educației, pot primi observații în următoarele zece zile.
Modificările se vor aplica pentru cei care, după adoptarea legii, vor intra la gimnaziu și care vor avea Evaluarea peste patru ani, respectiv pentru cei care încep liceul și vor avea peste patru ani Bacalaureatul.
Foto: Shutterstock