În acest weeekend, la București, s-a desfășurat marșul Unirii un eveniment anual ce se desfășoară de cinci ani deja, am participat și eu la el, la fel cum am mai făcut-o și în 2014.
O manifestație care nu este organizată de basarabeni așa cum probabil vedeți pe la televizor de două zile, din cauza precarității profesionale a reporterilor din România, este organizat de români și de o organizație românească ce și-a propus să îi facă conștienți pe români, nu pe moldoveni, de faptul că Basarabia este o parte din țara noastră.
Și la acest marș, la fel ca și la cele trecute, liderii mișcării și-au dorit doar discuții cu toate partidele parlamentare, ceea ce au și obținut de fiecare dată, că pe nimeni nu-l doare gura să spună că susține unirea.
De data asta, fiind campanie electorală și în România și în Republica Moldova s-au întâmplat niște nefăcute. În primul rând, Primăria Capitalei nu a autorizat mitingul pe traseul cerut de unioniști, nici pe la Parlament, nici cu întoarcere în Piața Universității, ci a aprobat doar rămânerea în fața guvernului.
Ceea ce nu înseamnă neapărat că doamna primar Gabriela Firea a vrut să transforme mitingul într-unul anti-Cioloș, pur și simplu așa a aprobat. Dar și dacă ar fi vrut asta, în mod sigur Dacian Cioloș n-a fost foarte interesat de aceste aspecte, iar despre acest lucru vom discuta.
Atâta doar că organizatorii s-au abătut de la traseul aprobat de Primărie, când am ajuns în Piața Victoriei, venind dinspre Piața Romană, vârful coloanei a cotit-o brusc la stânga, încercând să se întoarcă pe Calea Victoriei spre Universitate.
Jandarmeria a reacționat, liderii au fost extrași de forțele speciale, conduși la secție și amendați. Noi, ceilalți, care n-am intrat pe Calea Victoriei și nu ne-am abătut de la traseul aprobat legal, am mai stat ce am mai stat și am plecat acasă.
Bineînțeles că partidele aflate în campanie au profitat de tărăboiul făcut, i-au invitat pe unioniști a doua zi și au discutat cu ei, mai puțin PNL și premierul Dacian Cioloș, care a declarat azi că nu se bagă în campania electorală din Republica Moldova, și că despre Unire trebuie să vorbească partidele, nu Cioloș, care mai are ddouă luni la Palatul Victoria.
Ce considerați că ar fi trebuit să facă Cioloș, să se întâlnească sau să nu se întâlnească cu unioniștii?