Deputaţii au aprobat astăzi introducerea unor noi reguli în programul Prima Casă. Programul devine proiect social, denumit “O familie, o casă”, în cadrul căruia vor mai putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de Președintele Klaus Iohannis.
Astfel, creditele destinate cumpărării locuinţelor de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil pot fi garantate de stat integral, faţă de de 40% cât era până acum.
În urma introducerii noii reguli, creditele destinate cumpărării locuinţelor de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil pot fi garantate de stat integral, faţă de de 40% cât era până acum.
O altă schimbare face referire la extinderea termenului de „venit eligibil”, deoarece până acum indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi nu erau considerate venituri eligibile.
Conform datelor din primele şase luni ale acestui an, România are 826.197 de persoane cu dizabilităţi, iar peste 50% sunt tineri şi adulţi.
Prima casă, program guvernamental care a intrat în vigoare în anul 2009 pentru a opri căderea pieţei imobiliare şi pentru a menţine creditarea în contextul crizei financiare la nivel global, a primit oficial un buget de două miliarde de lei printr-o hotărâre de Guvern.
De la lansarea programului în anul 2009 şi până la finalul lunii iulie 2019, prin Prima Casă au fost acordate 279.179 de garanţii şi promisiuni de garantare, cu o valoare de totală de 24,9 mld. lei.
Volumul împrumuturilor acordate prin programul Prima casă a ajuns la 45% din stocul creditelor ipotecare de circa 34 de miliarde de lei şi 31% din fluxul de credite ipotecare noi de 3,8 miliarde de lei la mijlocul anului 2019, conform datelor BNR.