Confidenţialitate

Noi proteste antiguvernamentale în marile orașe

ACTUALIZARE 21:15: În București, câteva sute de persoane s-au întors în Piața Victoriei și continuă scandările antiguvernamentale. S-a cântat imnul național.

ACTUALIZARE 21:00: Protestul în fața sediului PSD s-a încheiat. Oamenii încep sa plece în grupuri mari, au mai rămas doar câteva sute. Ciculația a fost reluată pe bulevardul Kiseleff.

ACTUALIZARE 20:00: În București, protestul continuă în față sediului PSD. Este blocat traficul pe Șoseaua Kiseleff. Câteva mii de protestatari au aruncat cu suluri de hârtie igienică pe gardul instituției.

ACTUALIZARE 19:30:  Sunt proteste și în marile orașe din țară. La Brașov sunt peste 1000 de persoane care protestează. În Iași s-au adunat peste 100 de persoane, la Arad sunt 50 de oameni, iar la Craiova sunt în jur de 100 de manifestanți.

ACTUALIZARE 19:24: În București, peste 1500 de persoane au plecat în marș, spre sediul PSD.

ACTUALIZARE 19:00: Peste 700 de persoane se află în Piața Victoriei. Oamenii care se adună  în fața Guvernului spun că vor să-și manifeste nemulțumirea față de măsurile Cabinetului Tudose.

“Dacă nu există justiție independentă, ne îndreptăm spre dictatură. Noi nu ieșim pentru 100 de lei, ieșim pentru nepoții noștrii. Ca să nu plece din țară.”, spune unul din protestatari.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ACTUALIZARE 18:45:  Peste 300 de persoane se află în Piața Victoriei. Se scandează mesaje precum “Jos guvernul” și “Demisia”. Este programat un marș pe Șoseaua Kiseleff spre sediul PSD.

ACTUALIZARE 18:25: Peste 200 de persoane se află în Piața Victoriei din Capitală. Forțele de ordine au montat gardurile de metal care împrejmuiesc centrul Pieței Victoria. Oamenii scandează mesaje antiguvernamentale precum “PSD, ciuma roșie”, “Nu vrem să fim o nație de hoți” sau “Abrogați și apoi plecați”.

 

Proteste faţă de OUG de modificare a Codului Fiscal, precum şi faţă de proiectele de modificare a legilor justiţiei sunt anunţate, pentru duminică seara, atât în Bucureşti, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

În Capitală, oamenii se vor aduna în faţa Guvernului, urmând să plece în marş spre sediul PSD de pe Kiseleff.

Manifestaţii asemănătoare sunt anunţate pentru duminică şi în diaspora, în oraşe precum Berlin, Bruxelles, Londra, Roma şi Copenhaga.

Organizatorii spun că modificarea Codului Fiscal, OUG care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, a avut şi efecte imediate, precum creşterea euro şi creşterea preţului combustibilului.

Alte proteste vor avea loc şi în Alba Iulia (în faţa prefecturii), Arad (în faţa primăriei), Alexandria (Casa de Cultură), Baia Mare (Piaţa Revoluţiei), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Braşov (Prefectură), Brăila, Constanţa (Prefectură), Constanţa (Piaţa Mihai Viteazu), Focşani (Piaţa Unirii), Galaţi (Prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Oradea (Piaţa Unirii), Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Reşiţa (Centrul civic), Târgu Mureş (Prefectură), Târgu Ocna (primărie) şi Timişoara (Piaţa Victoriei).

De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti şi din ţară, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Berlin (în faţa Ambasadei), Birmingham (Centenary Square), Bruxelles (în faţa Ambasadei), Glasgow (George Square), Londra, Milano (în faţa Consulatului), Munchen (în faţa Consulatului), Roma (Piazza dell’Esquilino) şi Copenhaga (în faţa Ambasadei).

OUG privind Codul Fiscal a fost adoptată miercuri într-o şedinţă care s-a desfăşurat în timp ce, în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care vor fi introduse astfel.

Premierul Mihai Tudose a spus, la începutul şedinţei din Guvern, că este „o inflamare excesivă” a opiniei publice,el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului „au inflamat nişte multinaţionale”.

Printr-un mesaj postat, joi, pe Facebook, premierul a transmis că măsurile fiscale sunt sustenabile şi vor produce efecte pozitive pentru România, inclusiv pensii mai mari.

„Măsurile fiscale adoptate ieri sunt sustenabile şi vor produce efecte pozitive pentru România, inclusiv pensii mai mari. Vă asigur că vom avea suficienţi bani pentru a ne îndeplini atât programul social de creştere a veniturilor cetăţenilor, cât şi investiţiile în infrastructura rutieră, sănătate şi educaţie. Nu ne lăsăm impresionaţi de cei care vor să scoată banii din România. Fac profit pe contribuţia românilor, au venit în România pentru mediul de afaceri favorabil, atunci să ne respecte pentru că şi noi îi respectăm! Fac profit aici, atunci să plătească aici!”, a scris Tudose.

Noile modificări fiscale sunt criticate de către sindicate şi patronate, deopotrivă, precum şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.