Confidenţialitate



Noi produse tradiţionale cu atestat: „Muşchiuleţ de porc Ilinca” și „Cârnații din carne de capră ca la Soceni” -AUDIO


Noi produse tradiţionale cu atestat: „Muşchiuleţ de porc Ilinca” și „Cârnații din carne de capră ca la Soceni” -AUDIO

„Muşchiuleţ de porc Ilinca”, „Cotlet haiducesc a lui Zamfir” sau  „Salamul Casa Râmniceană” sunt trei dintre preparatele din carne ce au primit de la Ministerul Agriculturii atestate de „produse tradiţionale”. Ce înseamnă acest lucru? Consumatorii au garanția că gustă un produs preparat după metode străvechi.

Spre exemplu, „Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obținut din cotlet de porc, maturat în baiț de condimente, timp de 6-14 zile. „Cârnații de porc a lui Ignat”, afumați tradițional, se prepară din carne și slănină de porc, sare, și condimente naturale.

Dincolo de aceste exemple care ne fac să ne lase gura apă, câteva explicații despre ce înseamă această atestare de „produs tradițional” am primit de la Ministerul Agriculturii și le ascultăm împreună în „Piața Obor”, sâmbătă, de la 10:00 la 11:00, la Europa FM.

Iar colega noastră Elena Blănaru ne-a pregătit un platou plin cu bunătăți, care ne invită la o degustare:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În total, 7 produse noi au fost atestate de Ministerul Agriculturii. Un producător din Galați a primit atestat pentru 4 produse obținute din carne de porc provenită din fermele proprii. Acestea sunt mușchiulețul de porc Ilinca, cotletul haiducesc „a lui Zamfir”, costița afumată Ilinca și carnații de porc „a lui Ignat”.

Numele „Mușchiulețului de porc Ilinca” e moștenit de mai multe generații. Acesta se prepară prin maturare în baiț câteva zile și condimentare, inclusiv cu cimbru, înainte de a fi afumat.

Să trecem la „Costița afumată Ilinca”, preparată după o rețetă veche de 25 de ani. Este obținută din piept de porc dezosat maturat timp de o săptămână, până la 2 săptămâni în baiț condimentat și sărat.

Ar fi bine ca toate aceste rețete să primească atestat de la Ministerul Agriculturii. Nu numai că ar ajuta la păstrarea și respectarea rețetelor, dar aceste bunătăți ajung să promoveze anumite locuri, devin un fel de „brand local”. Producătorii pot depune documentele necesare și online, mai spune Amelia Rus, director general în Ministerul Agriculturii.

Atestat de produs tradițional au primit și „Cârnații din carne de capră ca la Soceni” din Caras Severin – preprați din carne proaspătă de capră din rasa Albă de Banat și din pulpă de porc, combinație afumată apoi.

Alte două produse provin din județul Buzău: Salamul și cârnații „Casa Râmniceană”. Salamul e preparat din carne de porc și vită iar cârnații din carne de oaie și porc. Ambele se afumă.


Ultimele stiri
Bradul de Crăciun, o tradiție cu rădăcini în Antichitate. Unde a apărut obiceiul împodobirii lui

Obiceiuri de Crăciun, în Transilvania. „Ce presupune „Colinda de ceată bărbătească”, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2013…

Studiu: Șase din zece români declară că depășesc bugetul alocat pentru Sărbători. Generația care economisește mai mult |…

Tradiții de Crăciun în Maramureș: Brondoșii de Cavnic, obicei unic în țară, prin care sunt alungate spiritele rele…

STUDIU: De sărbători, Generația Z preferă momente autentice alături de familie și prieteni | AUDIO

Colindul dubaşilor, unul din cele mai vechi obiceiuri de Crăciun din Banat | AUDIO

Cele mai bune filme pe care să le vezi de Crăciun | VIDEO

În Bucovina, măștile populare animă aproape toate obiceiurile de iarnă

Obiceiuri de Crăciun în Muntenia. Brezaia și jocul ursului

Obiceiuri de Crăciun, în Moldova. Îmblânzirea anului ce vine și a „Urșilor de la Comănești”. Alungarea duhurilor rele…