Confidenţialitate

Noi prevederi ale Codului Muncii. Un angajat are dreptul de a absenta de la serviciu cel mult 10 zile pentru urgențe în familie

Orice angajat care va avea anumite urgențe în familie cauzate de o boală sau un accident va putea lipsi de la locul de muncă 10 zile pe an. Perioada în care lipsește trebuie însă recuperată.

Este doar una dintre noile modificari ale Codului Muncii, care intră în vigoare de astăzi.

În Codul Muncii, figurează acum dreptul salariatului de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute determinate de o urgență în familie cauzată de boală sau accident. Orice angajat va putea lipsi cel mult 10 zile pe an sau chiar mai mult dacă angajatorul permite, cu condiția să-și anunțe șefii, iar perioada în care absentează să fie recuperată după un program stabilit de comun acord de cele două părți.

Apare, de asemenea, concediul de îngrijitor de 5 zile pe an, ce se va acorda unui salariat care trebuie să ofere îngrijiri unei persoane sau rude cu care locuiește în aceeași gospodărie și care se confruntă cu probleme medicale grave.

O altă noutate: un salariat va putea trece pe un post vacant care îi asigură condiții mai bune, dacă are cel puțin jumătate de an vechime la același angajator.

În plus, orice persoană va avea dreptul să muncească la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, atât timp cât nu există suprapunere a programului de lucru. Este interzisă aplicarea de tratamente nefavorabile celor care își exercită acest drept.

Salariații nu pot fi dați afară când sunt în concediu paternal sau de îngrijitor ori dacă lipsesc din cauza unor situații neprevăzute.

De asemenea, în contractele de muncă trebuie menționate obligatoriu și perioada de probă și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cineva pentru a fi angajat.

Firmele care nu respectă noile prevederi ale Codului Muncii riscă amenzi între 4000 și 8000 de lei.