Confidenţialitate

Noi măsuri de relaxare de la 15 iunie. Se pot redeschide grădinițe, creșe și mall-uri | LIVE TEXT

Șeful statului a anunțat, marți, că mall-urile vor fi redeschise din 15 iunie, fără restaurante și locuri de joacă.

Totodată, vor putea fi redeschise piscinele exterioare, cu respectarea regulamentelor sanitare speciale.

Klaus Iohannis a subliniat că “având în vedere că nu avem scăderi semnificative a îmbolnăvirilor noi, că avem 150 de persoane la tratament intensiv, faptul că și ultimul weekend s-a simțit nu în sens bun ne face să fim precauți și credem că se impune prelungirea stării de alertă.”

Președintele a făcut apel la parlamentari să aprobe prelungirea stării de alertă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Principalele declarații:

  • Am încheiat o ședință de analiză. Am luat în discuție situația epidemiei, posibile măsuri de relaxare și, evident, necesitatea prelungirii stării de alertă.
  • Încep cu partea pozitivă, cu măsurile de relaxare. Având în vedere că în ultima vreme, numărul de noi îmbolnăviri nici nu a crescut sau scăzut semnificativ, consider că este posibil să continuăm cu câteva măsuri de relaxare. Unele în vigoare acum nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie.
  • După 15 iunie, se pot redeschide mall-urile, fără restaurante și fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private, cu număr mai mare de participanți, 20 de persoane dacă sunt în interior și 50 dacă sunt în exterior.
  • Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra și în perioada  vacanței, va fi posibilă, după 15 iunie, redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private. Va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, cu măsuri de distanțare stricte, care vor fi impuse de Ministerul Sănătății.
  • Va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare, cu respectarea regulamentelor sanitare speciale.
  • Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv autoizolare, au ocupat un spațiu destul de lung în analiza noastră. Este important ca ușor ușor să renunțăm la unele din ele unde este posibil.
  • Având în vedere că nu avem scăderi semnificative a îmbolnăvirilor noi, că avem 150 de persoane la tratament intensiv, faptul că și ultimul weekend s-a simțit nu în sens bun ne face să fim precauți și credem că se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puține restricții, va fi un pic mai simplu, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.
  • Dragi parlamentari, fiți responsabili, gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament!

Președintele s-a întâlnit, într-o ședință care a început la ora 13.00, cu prim-ministrul Orban, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dar și cu mai mulți miniștri: Marcel Vela (MAI), Nelu Tătaru (Sănătate), Nicolae Ciucă (Apărare), Virgiul Popescu (Economie). Întâlnirea s-a concentrat asupra măsurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus.

Referitor la bilanțul epidemic, Grupul de Comunicare Strategică a raportat, marți, alte 145 de infecții cu coronavirus.

Bilanţul epidemiei a ajuns la 20.749 de cazuri de SARS-CoV-2.

Dintre acestea, 14.910 au fost declarate vindecate, cu 84 mai multe decât luni.

Numărul deceselor a urcat marți dimineață la 1.345.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 152 de pacienţi.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.120 de  persoane. Alte 96.398 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 511.295 de teste.