Cinci noi focare de pestă porcină africană au apărut, în ultimele zece zile, în judeţul Brăila, numărul focarelor ajungând astfel la 114, potrivit Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.
La nivelul judeţului Brăila, până la data de 23 noiembrie, au fost plătite despăgubiri pentru 2.997 de exploataţii dintr-un total de 3.002 exploataţii, în valoare de 147.278.090 de lei, cea mai mare sumă acordată la nivel naţional.
În comuna Frecăţei, unde a fost confirmat primul focar de pestă porcină din judeţul Brăila în luna iulie, s-a încheiat acţiunea de dezinfecţie, motiv pentru care, în octombrie, au fost introduşi 40 de porci santinelă, care vor fi monitorizaţi în următoarele 45 de zile. Dacă nu se vor îmbolnăvi, se va considera că aici virusul nu mai există, iar localnicii pot relua activitatea de creştere a porcilor.
După introducerea porcilor santinelă, în judeţul Brăila a fost prezentă o delegaţie a Comisiei Europene, pentru a verifica modul în care s-a acţionat pentru combaterea pestei porcine în judeţ. Rezultatele acestei verificări nu au fost făcute încă publice.
Potrivit DSVSA, medicii veterinari care au participat la acţiunile de lichidare a focarelor de pestă porcină africană din judeţul Brăila vor beneficia de timp liber compensator pentru orele suplimentare efectuate, având în vedere că ei nu pot fi plătiţi pentru acele ore efectuate, pentru că în bugetul instituţiei nu sunt alocate fonduri la capitolul “Cheltuieli de personal” pentru orele suplimentare.