Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Sălaj, în cazul a două cadavre de porci mistreţi, găsite într-o pădure din comuna Măierişte, situată în apropierea limitelor de judeţ cu Satu Mare şi Bihor, autorităţile judeţene stabilind, marţi, o serie de măsuri privind combaterea bolii.
“Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj s-a întrunit marţi, 24 iulie, în şedinţă extraordinară, sub coordonarea subprefectului Alexandru Vegh, pentru a adopta planul de măsuri în vederea combaterii bolii pestă porcină africană, din focarul confirmat la mistreţ, în Fondul de Vânătoare 30 Carastelec, pădurea Meja, comuna Măerişte”, se arată într-o informare de presă dată publicităţii, marţi, de Instituţia Prefectului Sălaj.
Potrivit sursei citate, prin planul de măsuri adoptat au fost stabilite o zonă infectată, în jurul punctului unde au fost găsite cadavrele, respectiv o zonă de control, pe o arie mai largă.
Un nou caz de Pestă Porcină Africană a fost confirmat în județul Ialomița. Focarul a fost identificat în satul Luciu, iar la momentul de față animalele bolnave au fost sacrificate pentru ca boala să nu se extindă. Autoritățile așteaptă acum o serie de analize de laborator pentru a stabili dacă vor sacrifica toți porcii din sat – transmite corespondentul Europa FM, Mădălin Sofronie.
Laboratoarele de specialitate din București care se află în parteneriat cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița au confirmat prezența Pestei Porcine Africane în gospodăria din satul Luciu, în urmă cu câteva ore.
Riscul ca și animalele altor localnici să se fi îmbolnăvit este ridicat, având în vedere că satulse află la doar câțiva kilometri distanță de Giurgeni, comuna unde au fost identificate primele focare de boală de pe raza județului Ialomița.
La momentul de față cei 4 porci bolnavi din gospodăria din Luciu au fost sacrificați. În schimb, la Giurgeni, pentru a evita pericolul extinderii virusului autoritățile au sacrificat toți porcii din localitate, în total 300 de capetele de animale.
Primul caz de Pestă Porcină Africană din România a fost depistat în județul Satu Mare. De aici boala s-a exstins către sud unde a cuprins județele Constanța, Brăila și Tulcea. În total din cauza acestei boli au fost sacrificați peste 45 de mii de porci.