Cercetătorii Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young au câştigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2017 graţie „descoperirilor privind mecanismele moleculare în controlul ritmului circadian”, potrivit Comitetului Nobel, reunit luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.
Cei 3 au reuşit să elucideze cum funcţionează ceasul biologic.
Descoperirile lor explică cum plantele, animalele şi oamenii şi-au adaptat ritmul biologic aşa încât să se sincronizeze cu revoluţiile Pământului, potrivit descrierii Academiei Suedeze.
Folosind muşte de fructe, laureaţii Nobel de anul acesta au extras o genă care controlează ritmul normal biologic zilnic.
Ei au arătat că această genă codifică o proteină care se acumulează în celule în timpul nopţii şi este distrusă apoi în timpul zilei.
Apoi, ei au identificat proteine suplimentare ce compun această maşinărie.
Se poate recunoaşte acum funcţia ceasului biologic după aceleaşi principii ca la celulele altor organisme multicelulare inclusiv la oameni.
În 2016, cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a câştigat premiul Nobel pentru Medicină, pentru „descoperirea mecanismelor autofage”.
Din 1901 până în 2016, au fost acordate 107 premii Nobel pentru Fiziologie sau Medicină.
Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 940.000 de euro).
Ceremoniile oficiale de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului acestor distincţii, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel.