Confidenţialitate

Premiul Nobel pentru Chimie 2024, câștigat de David Baker, Demis Hassabis și John Jumper pentru tipuri noi de proteine și prezicerea structurilor complexe ale proteinelor

Premiul Nobel pentru Chimie în 2024 a fost câștigat de David Baker, Demis Hassabis și John Jumper. David Baker a construit tipuri complet noi de proteine, în timp ce Demis Hassabis și John Jumper au dezvoltat un model AI pentru a rezolva o problemă veche de 50 de ani: prezicerea structurilor complexe ale proteinelor.

Tipuri noi de proteine construite de David Baker

„Una dintre descoperirile premiate în acest an se referă la construirea unor proteine spectaculoase. Cealaltă se referă la îndeplinirea unui vis vechi de 50 de ani: prezicerea structurilor proteinelor din secvențele lor de aminoacizi. Ambele descoperiri deschid posibilități vaste”, spune Heiner Linke, președintele Comitetului Nobel pentru Chimie.

Proteinele controlează și conduc toate reacțiile chimice care, împreună, stau la baza vieții. Proteinele funcționează, de asemenea, ca hormoni, substanțe semnal, anticorpi și elemente constitutive ale diferitelor țesuturi.

Proteinele sunt alcătuite, în general, din 20 de aminoacizi diferiți, care pot fi descriși ca elemente de bază ale vieții.

În 2003, David Baker a reușit să utilizeze aceste blocuri pentru a concepe o nouă proteină care nu seamănă cu nicio altă proteină.

De atunci, grupul său de cercetare a produs una după alta creații imaginative de proteine, inclusiv proteine care pot fi utilizate ca produse farmaceutice, vaccinuri, nanomateriale și senzori minusculi, se arată în comunicatul transmis de The Nobel Prize.

A doua descoperire se referă la prezicerea structurilor proteinelor

În proteine, aminoacizii sunt legați între ei în șiruri lungi care se pliază pentru a forma o structură tridimensională, care este decisivă pentru funcția proteinei.

Încă din anii 1970, cercetătorii au încercat să prezică structurile proteinelor pornind de la secvențele de aminoacizi, dar acest lucru a fost de notorietate dificil.

Cu toate acestea, acum patru ani, a avut loc o descoperire uimitoare.

În 2020, Demis Hassabis și John Jumper au prezentat un model AI numit AlphaFold2. Cu ajutorul acestuia, au reușit să prezică structura practic a tuturor celor 200 de milioane de proteine pe care cercetătorii le-au identificat.

De la descoperirea lor, AlphaFold2 a fost utilizat de peste două milioane de persoane din 190 de țări. Printre multitudinea de aplicații științifice, cercetătorii pot acum să înțeleagă mai bine rezistența la antibiotice și să creeze imagini ale enzimelor care pot descompune plasticul.

Sursa foto: X / The Nobel Prize

Citește și: Premiul Nobel pentru Fizică 2024, câștigat de 2 cercetători pentru descoperirile care permit învățarea automată cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale | FOTO