De 12 ani, pentru o noapte, muzeele din toată țara își deschid porțile. Intrarea este liberă și are loc un adevărat pelerinaj pe la muzee cărora, altfel, nu prea le trece nimeni pragul. Dar, Noaptea Muzeelor e ca un magnet și se înregistrează de ani de zile un număr record de vizitatori.
Noaptea Muzeelor nu este o inveție românească. A fost inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, este patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor și are loc în multe țări ale lumii, nu doar în Europa.
Anul acesta, în România, Noaptea Muzeelor se întâmplă pe 21 mai, adică sâmbătă, și vor participa peste 170 de muzee și spații culturale alternative. Ar fi un record de participare, după cum afirmă reprezentanţi ai Reţelei Naţionale a Muzeelor din România. Oricum, ediţia din acest an va fi marcată și de o premieră: publicul va avea acces la un ghidaj audio-video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru muzeele din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară.
Muzeul Național de Artă al României propune spre vizitare, pe lângă Galeria Națională și Spațiile istorice din corpul central al Palatului Regal, expoziția “Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră”.
Muzeul Național al Literaturii Române va avea deschisă Casa Memorială “Tudor Arghezi”, în timp ce la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, între orele 18,00 — 1,00, va fi posibilă vizitarea gratuită a expunerii permanente.
NOAPTEA MUZEELOR 2016. Muzeul Căilor Ferate va fi deschis între orele 20,00 — 3,00, bucureștenii putând vizita expoziția permanentă, precum și să vizioneze o serie de proiecții de filme istorice feroviare în microcinemateca instituției.
Opera Comică pentru Copii invită publicul de toate vârstele, între orele 16,00 — 1,00, la o expoziție inedită de peste 100 de costume din cele mai apreciate producții de operă, balet, operetă și musical din stagiunile OCC. Evenimentul include și o vizită surpriză — în premieră — în spații secrete ale clădirii.
Bucureștenii sunt invitați să participe la un vânătoare de comori organizată special de Noaptea Muzeelor. Pe 21 mai, echipa Vânează Bucureștiul îi va provoca pe participanți să descopere muzee importante din Capitală, prin rezolvarea de indicii și finalizarea a mai multor probe care le vor pune la încercare limitele și cunoștințele într-un mod plăcut. Vânătorea Muzeelor va fi o experiență unică pentru participanți mai ales că se va desfășura noaptea, iar unele dintre probe vor avea loc chiar în incinta muzeelor, vânătorii de comori nefiind nevoiți să stea la coadă.
Lectură Mark Twain, la cimitirul Bellu, primul centru de cercetare a condiţiilor de confort, grădina Şcolii Centrale deschisă publicului, dar şi o petrecere La Firul Ierbii sunt alte câteva dintre evenimentele şi locurile care pot fi vizitate, sâmbătă, la cea de-a 12-a ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor.
RATB nu a anunțat dacă își prelungește programul, dar puteți folosi bicicleta. “Noaptea Muzeelor” va fi noapte lungă şi puteţi merge pe biciclete, din muzeu în muzeu! Plecarea are loc în Parcul Izvor, ora 19:45.
În Alba Iulia, zeci de personaje istorice vor ghida vizitatorii în expoziţiile Muzeului Unirii din oraș.
Principalele atracţii de la Iaşi sunt Palatul Culturii, recent reabilitat şi deschis publicului, Turnul Goliei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) sau Palatul Roznovanu.