Formaţia Phoenix concertează, pentru prima dată, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cu ocazia Nopţii Muzeelor.
Spectacolul va începe la ora 22.00.
Intrarea publicului este gratuită, anunţă conducerea muzeului.
Fondată în 1962, la Timişoara, trupa Phoenix a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere subgenului rock numit etno rock, inspirat din folclorul românesc autentic.
“Decopăr întâmplător în arhivele Electrecord-ului înregistrări făcute de pe vreme când nu exista magnetofon, înregistrări pe cilindrul de ceară al lui Edison, ritualuri şi datini precreştine din Dacia, din Balcani. Până a ajunge aici a trebuit să mă închid câteva luni cu Josef Kappl şi să ascultăm. Plângeam, ne curgeau lacrimile, ni se ridica părul în cap, aveam frisoane ascultând acea muzică adevărată. Şi atunci am pus mâna pe instrumente şi am început încet, încet să încercăm să sistematizăm şi să sintetizăm acea muzică şi am îndrăznit să scoatem primul disc, Cei ce ne-au dat nume, disc pe care la ora asta nu-l mai ascult, cum să spun, mi se pare atât de copilăresc şi de naiv, dar la ora aceea a avut mare succes spărgând gheaţa. Deci se poate merge pe linia asta, inspirându-te din folcor”, a mărturisit Nicu Covaci.
Phoenix este, probabil, singura formație din lume (în afară de Rolling Stones) care împlinește 55 de ani de activitate, și, mai inedit decât atât, care și-a păstrat în tot acest timp direcția artistică stabilită de liderul ei necontestat. Nicu Covaci rămâne, după 55 de ani de Phoenix, ”o parte din ADN-ul tuturor rockerilor” – așa cum l-a numit Alin Dincă, solistul formației Trooper.
70 de ani de viață, 55 de ani pe scenă alături de Phoenix – două evenimente pe care anul 2017 le aduce în viața lui Nicu Covaci și care vor fi sărbătorite în cadrul unor concerte unice.
Primul dintre ele, pe 19 aprilie, cu ocazia zilei de naștere a lui Nicu Covaci, în cadrul unui concert-eveniment desfășurat la Arenele Romane din București.
Phoenix and friends Rock Edition va aduce pe scenă alături de Phoenix invitați speciali din zona rock-ului, muzicieni de valoare cu care Phoenix a colaborat de-a lungul timpului și care au schimbat, fiecare în felul lor, fața muzicii românești: Dan Andrei Aldea, Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Roman Iagupov (Zdob și Zdub), A G Weinberger, Rareș Totu, Alin Oprea (Talisman), Crivăț și Luparul (Bucovina), Trooper, Bodo (Proconsul), Eugen Mihăescu și Gabi Guriță Nicolau (Krypton), Tavi Iepan (Rezident Ex), precum și alți invitați-surpriză.
La Arenele Romane vă veți putea întâlni și cu Malcolm J. Lewis, celebru pentru colaborările cu artiști ca Ozzy Osbourne sau Humble Pie, iar un loc aparte în cadrul concertului va fi rezervat unor artiști foarte tineri, chitariștii Flavia Staicu și Andrei Cerbu, amândoi în vârstă de 14 ani – care fac parte din programul de susținere a tinerilor muzicieni desfășurat în ultimii ani de către membrii formației Phoenix.
După concertul de la Arenele Romane, partea a doua a serii de 19 aprilie va fi dedicată unui concert de tip jam-session al formației Phoenix în clubul bucureștean Tribute, în cadrul unui eveniment restrâns cu ocazia zilei de naștere a lui Nicu Covaci.