Până pe 14 noiembrie, când are loc Noaptea Muzeelor 2020, Clubul de Seară vă ajută să descoperiți câteva dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre muzeele românești, parte din ce mai amplu proiect cultural.
Pe 14 noiembrie, Noaptea Muzeelor 2020 propune publicului la nivel național activări muzeale, instalații de artă, producții video dedicate sau proiecte culturale organizate, în măsura în care va fi posibil, în muzee sau spații alternative, dar și în mediul virtual.
Știați că în Piața Eftimie Murgu din Reșița se află Muzeul Cineastului Amator, singurul loc din țară în care pot fi văzute peste 100 de tipuri de camere de filmat, unele vechi de aproape un secol?
Aici puteți găsi și alte colecții de aparatură utilizată de cineamatori – aparate de proiecţie, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă – sau exponate din cultura cinematografică – afișe și programe de film sau fotografii de arhivă.
Muzeul Cineastului Amator deține și o adevărată colecție de aparate de proiecție, documente, filme, dar și o mică parte de istorie din „tinerețea” cinematografelor – cum arată o cameră de proiecție, cu derulatoare, extinctoare, dulapurile speciale, așa cum erau ele pe vremuri.
Dar știți de unde unde vine cuvântul „fușăraie”?
În „terminologia” micilor meșteri din uzinele reșițene, însemna lucrare artizanală, făcută pe cont propriu în timpul serviciului, de cele mai multe ori, fără știrea șefilor :). Termenul este adaptat din „Pfusch”, care în Germană înseamnă și „lucru care nu este 100%”.
În luna noiembrie, Muzeul Cineastului Amator invită reșițenii să expună chiar ei o expoziție colectivă la muzeu, cu exemple de „fușăraie” realizate în scop decorativ.
În contextul stării de alertă, detalii despre modalitatea organizării evenimentelor de Noaptea Muzeelor vor fi disponibile pe pagina de facebook a Muzeului Cineastului Amator. Toate evenimentele cu public vor fi organizate în funție de evoluția situației pe plan local, cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare la data evenimentului.