Ne pregătim să ajungem cu călătoria noastră muzeală în București, dar nu înainte de a face un ocol prin județul Prahova, să vizităm o bijuterie din patrimoniul ahitectural românesc, care așteaptă vremuri mai bune – Domeniul Cantacuzino sau „Micul Trianon” de la Florești.
Palatul Cantacuzino din Florești este, alături de cele din București și Bușteni, unul din cele 3 comandate de boierul și omului politic Grigore Cantacuzino, căuia i se mai zicea și Nababul.
Realizat de meșteri francezi, într-un stil dominat de elemente rococo și neoclasice, după planurile celebrului arhitectu Ion D. Berindey (care mai proiectase pentru același boier Palatul aflat pe Calea Victoriei) castelul și domeniul de la Florești au fost inspirate din arhitectura Micului și Mareului Trianon, situate în grădina Palatului Versailles din Franța.
Palatul Domniţei, aşa cum era cunoscut, pentru că a fost construit pentru Alice Sturdza, nepoata lui Cantacuzino, avea 3 nivele – demisol, parter şi etaj – iar la parter erau nu mai puțin de 15 încăperi şi o sală de onoare. Se spune că Alice dorea ca Palatul să aibă 365 de camere, câte una pentru fiecare zi a anului. Dar construcţia nu a fost niciodată terminată, pentru că Nababul a murit înainte de finalizarea palatului, iar moștenitorii au uitat de el, fiind lăsat să se degradeze.
Astăzi, Fundația Cantacuzino invită publicul să viziteze domeniul și să participe la evenimentele culturale organizate aici, până când vremuri mai bune vor permite restaurarea superbului palat.
În contextul stării de alertă, detalii despre modalitatea organizării evenimentelor de Noaptea Muzeelor vor fi disponibile pe site-ul Fundației Cantacuzino din Florești https://domeniulcantacuzino.ro.
Toate evenimentele cu public vor fi organizate în funție de evoluția situației pe plan local, cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare la data evenimentului