Confidenţialitate

NOAPTEA MUZEELOR 2020: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău | VIDEO

După ce am povestit despre el în Clubul de Seară, căutăm să descoperim și video Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

Până când vom putea aduce laolaltă muzeele și publicul, pentru noua ediție Noaptea Muzeelor, sărbătorită pe 14 noiembrie, vă propunem un serial de călătorii virtuale prin muzee, produs sub umbrela celui mai mare eveniment cultural din România, Noaptea Muzeelor.
Săptămânal, prin ochii copiilor, o să descoperim câte un nou muzeu fascinat din România.

Sâmbătă vă invităm să aruncăm o privire într-un adevărat edificiu al memoriei locurilor și timpurilor, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, cercetat și povestit de copiii din Programul Național Cantus Mundi Romania.

În inima Moldovei și în centrul Bacăului, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, pe lângă artefacte și exponate istorice, etnografice și de artă, sunt expuse dovezi ale uneia dintre cele mai importante și mai vechi civilizații din Europa: Cultura Cucuteni. Acum aproximativ 7.000 de ani, până în 3.200 înaintea erei noastre, aceasta era extinsă pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.

La Complexul Muzeal din Bacău, Cultura Cucuteni ni se înfățișează pornind de la micile animale din lut ars, vase ceramice, unelte sau obiecte decorative și podoabe, până la adevărate construcții sofisticate, precum o moară complet echipată sau un sanctuar, în care oamenii vremii se rugau divinității lor, Zeița-Mamă, într-un ritual diferit de cel cunoscut: cu mâinile îndreptate spre cer.

Tot aici, pe strada 9 Mai, la numărul 7, există și cel mai mare Tezaur monetar din regiune, ce expune aproximativ 800 de monede, din cel 3.000 deținute. Printre ele se află celebri taleri olandezi, care au inspirat denumirea de „LEU” dată monedei noastre naționale, datorită leului reprezentat pe suprafața lor.

Un eveniment anual unic în România, devenit fenomen social, Noaptea Muzeelor se reinventează anul acesta și aduce publicului poveștile neștiute și fețele nevăzute ale muzeelor și printr-o serie de filme de scurt-metraj.

Filmările s-au realizat în condiții de siguranță pentru toți participanții, cu respectarea tuturor normelor aplicabile la data respectivă.