Confidenţialitate

NOAPTEA MUZEELOR 2020: Casa Mureșenilor Brașov | AUDIO

La Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov există o transcriere din secolul XIX a poeziei „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, în 1848 profesor la Colegiul Latino-German din localitate. Așa începe povestea versurilor imnului nostru național.

Împrejurările în care au fost scrise celebrele strofe sunt descrise de soţia lui Andrei Mureşanu, Susana, în consemnarea profesorului Moroianu: ”(…) în a doua jumătate a lui mai 1848, Andrei Mureșanu s-a întors de la o întrunire cu fruntași ai românilor din Țara Veche și alte personalități locale, târziu după miezul nopţii, fiind foarte agitat.

El nu s-a culcat, ci s-a aşezat la masa de scris şi a scris până târziu, după ce se făcuse ziuă, sculându-se din când în când de la masă şi plimbându-se prin odaie, citind din ceea ce scrisese”.

Era chiar „Deşteaptă-te, române!”, creat ca un cântec de luptă, publicat pentru prima dată ca poezie în numărul 25 din 21 iunie 1848 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură” sub titlul „Un răsunet”. Iată cum, astăzi, pe muzica lui Anton Pann, cântăm cu toții aceste versuri, scrise într-o noapte la Brașov.

Pe 14 noiembrie 2020, publicul este invitat în Piața Sfatului numărul 25 pentru a vizita atât expoziția permanentă Casa Mureșenilor, cât și cea temporară, „De la Roma la Compostela”. De asemenea, muzeul propune și vizitarea expoziție permanente „Familia Baciu”, de pe strada Baiulescu numărul 9.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vizionarea expozițiilor și a altor evenimente de Noaptea Muzeelor se va face cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare. Informații actualizate pot fi găsite pe http://muzeulmuresenilor.ro.