În Iași, într-o superbă clădire de patrimoniu situată pe dealul Copoului, „Casa cu turn”, au locuit pe rând Mihail Kogălniceanu (care a și construit-o în 1842), George Enescu și în final Mihail Sadoveanu.
Situată pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12, Casa Memorială, parte a Muzeului Național al Literaturii, ne oferă amprenta uriașului scriitor român, precum și parfumul vremurilor interbelice ieșene.
Aici putem să aruncăm o privire curioasă în universul personal al lui Sadovenau, surprins în perioada trăită la Iași, între anii 1918 și 1936. În această casă el a scris cele mai importante 35 de lucrări ale sale – să ne amintim de „Hanul Ancuței” sau „Frații Jderi” – precum și singurul său volum de versuri, enigmaticul ”DAIM”, dedicat celei de-a doua soții, ziarista Valeria Mitru.
DAIM este considerat un acronim al cuvintelor „Domnița Aleasă a Inimii Mele” și este o carte extrem de rară, fiind publicată într-o singură ediție, la Editura Minerva în 1980, la 100 de ani de la nașterea lui Sadoveanu. Casa Memorială „Mihai Sadoveanu” este singurul loc din țară care deține versiunea inițială a manuscrisului acestor poezii de dragoste.
Muzeul păstrează și celebra pelerină a lui Sadoveanu, despre care fiica sa, Profira, spunea: „Tata avea pe umeri pelerina italienească cu falduri largi, grea de cuvinte, fraze, virgule și puncte. Mi-nchipui că de-ai fi scuturat-o, ar fi căzut din ea pasaje din viitoarea-i carte, așa cum cad în mai, din vișini, cărăbușii.”
În contextul stării de alertă, detalii despre modalitatea organizării evenimentelor de Noaptea Muzeelor 2020 vor fi disponibile pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Iași. Toate evenimentele cu public vor fi organizate în funție de evoluția situației pe plan local, cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare la data evenimentului.
Până pe 14 noiembrie, când are loc Noaptea Muzeelor 2020, Clubul de Seară vă ajută să descoperiți cîteva dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre muzeele românești, parte din ce mai amplu proiect cultural.
Pe 14 noiembrie, Noaptea Muzeelor 2020 propune publicului la nivel național activări muzeale, instalații de artă, producții video dedicate sau proiecte culturale organizate, în măsura în care va fi posibil, în muzee sau spații alternative, dar și în mediul virtual.