Confidenţialitate

Noaptea Muzeelor 2019 aduce circuite muzeale, spectacole și expoziții inedite într-o singură noapte

Cea de a 15-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc pe 18 mai, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, dans, piese de teatru și concerte. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind așteptat cu mare interes în fiecare an.

În circuitul muzeal bucureștean s-au înscris peste 50 de muzee și spații expoziționale neconvenționale, alături de alte entități culturale, iar activitățile propuse sunt extrem de variate, fiind adaptate tuturor vârstelor și intereselor culturale.

Există o serie de spații nou intrate în circuitul Nopții Muzeelor, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Românești, Muzeul Tablourilor în Mișcare, oferit de Qreator, dar și Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Acesta va fi un muzeu itinerant, cu expuneri la Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, trecând pe la Muzeul Național “George Enescu” și Muzeul Colecțiilor de Artă, până la platoul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” și Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu. Tot în cadrul Nopții Muzeelor, clădirea Muzeului Național de Geologie va fi pusă în evidență cu ajutorul unui show de iluminat arhitectural.

Noaptea Muzeelor este un eveniment așteptat de toată lumea. În București, avem un număr de 50 de spații înscrise, iar în țară peste 100 de muzee și entități culturale diverse, cu reprezentare în 32 de județe. Suntem cu adevărat încântați că există atât de mult interes pentru acest eveniment și ne dorim ca publicul să perceapă muzeele ca pe niște spații primitoare, pe care să le viziteze frecvent”, a declarat Dragoș Neamu, managerul Nopții Muzeelor.

Organizatorii evenimentului anunță că, până în acest moment, în Capitală s-au înscris Muzeul Național al Țăranului, Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Geologie, Muzeul „George Enescu”, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul Național al Pompierilor, Muzeul de Artă „Vasile Grigore”, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană “Dumitru Furnică Minovici”, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Muzeul Universității Politehnica.

Lista completă a tuturor muzeelor și spațiilor participante la Noaptea Muzeelor este afișată pe site-ul www.noapteamuzeelor.org